Сениорска кошаркашка репрезентација Србије окупила се данас у београдском хотелу „Краун Плаза“ како би започела мини припреме за прве мечеве квалификација за Светско првенство 2019. против Аустрије (петак, 24. новембар) и Грузије (понедељак 27. новембар).

На располагању селектору Александру Ђорђевићу су: Стефан Пено (Алба), Илија Ђоковић (Борац Чачак), Миленко Тепић (Бриндизи), Алекса Раданов (ФМП), Алекса Аврамовић (Варезе), Иван Паунић (Тофаш), Вања Маринковић (Партизан НИС), Дејан Тодоровић (Билбао), Марко Симоновић (Зенит), Милан Мачван (Бајерн), Сава Лешић (Отингер), Стефан Бирчевић (Истанбул ББ), Мирослав Радуљица (Ђангсу Драгонс Кина) и Ђорђе Гагић (Јешилгирешун).

– Имамо десет нових играча, многе од њих на организаторским позицијама и треба прво њих да уведемо у систем да бисмо на утакмици колико-толико изгледали као тим и играли онако како желимо. Ово је нова ситуација за нас, али и остале репрезентације имају исти проблем. Пробаћемо да кроз ових неколико тренинга што више уведемо играче у наш начин игре – рекао је помоћник селектора Ђорђевића Јовица Антонић.

На ширем списку пред први „прозор“ квалификација нашла су се 24 играча, од којих деветорица имају клупске утакмице Евролиге у термину утакмице са Аустријом и зато не могу да се ставе на располагање Ђорђевићу.

– Ових 14 играча сигурно имамо за две утакмице, а ускоро ћемо знати да ли ћемо за понедељак добити, а вероватно хоћемо, неке играче из Евролиге, па да против Грузије наступимо у комплетнијем саставу – објашњава Антонић.

– Данас ћемо да направимо лаган увод, упознавање, па да се спремимо за петак – прича капитен Србије Милан Мачван. – Нема много времена за упознавање, уигравање, али уз позитивну атмосферу и подршку публике очекујем да добијемо те две утакмице и то је најбитније.

О измењеном саставу националног тима, услед неспоразума и сукоба ФИБА и Евролиге, Мачван каже:

– Мало сам разговарао са селектором, мало гледао кроз медије, али добра је екипа… Драго ми је да је Радуља стигао, ту су Бирча и Симоновић од “староседелаца“… Познајем играче и мислим да не би требало да буде проблема да се остваре ове две победе. Има доста млађих играча, играо сам са Тепићем и Гагићем, знам Саву Лешића, против Пена сам играо недавно у немачком првенству, Ђоковића знам из ФМП… Циљ је да се успостави добра и радна атмосфера од првог дана, јер нема много времена за упознавање и уигравање – јасан је Мачван.