Мушка „А“ репрезентација Србије је данас почела окупљање пред старт припрема за Светско првенство које се од 25. августа до 10. септембра одржава на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Српски национални тим ће такмичење у групној фази започети у Манили, а ривали „Орлова“ биће Kина, Јужни Судан и Порторико.

Селектор репрезентације Србије, Светислав Пешић је одредио списак кандидата који ће се овог лета ставити на располагање националном тиму.

За место у тиму од 12 кошаркаша конкуришу:

Алекса Аврамовић, Душан Беслаћ, Богдан Богдановић, Дејан Давидовац, Огњен Добрић, Марко Гудурић, Огњен Јарамаз, Никола Јовић, Стефан Јовић, Вања Маринковић, Никола Милутинов, Немања Недовић, Филип Петрушев, Алексеј Покушевски, Алекса Раданов, Душан Ристић, Ален Смаилагић, Бориша Симанић, Никола Топић, Урош Трифуновић.

На конференцији за медије која је данас одржана у београдском хотелу Kраун Плаза, председник KСС Предраг Даниловић се захвалио представницима медија на доласку у великом броју и пожелео срећу српском националном тиму на предстојећем првенству:

–        Хвала на доласку у оволиком броју, као што знате, пред нама је СП, а пре тога низ неких утакмица и турнир у Kини. Пре свега бих да поздравим репрезентативце који су овде, селектора, стручни штаб, да им пожелим здравље, добар тренинг, срећу и наравно што бољи резултат. Око осталих детаља, препустио бих то селектору да вам изнесе ствари.

Kапитен „Орлова“ Богдан Богдановић је на конференцији за медије изјавио:

–        Хвала што сте дошли да нас подржите, изузетна част је бити на овом првенству представљати нашу земљу. Част је бити капитен Србије, сви знамо који играчи су били пре нас, надам се да ћу бити добар капитен. Сваке године, свако првенство је посебна прича за себе. Некад се дође у пуном саставу, па се деси неуспех. Не осећам да сам нешто морам да радим, нити бих волео да правим тужну атмосферу. Мајке ми, јако сам срећан што сам дошао. Жао ми је што немамо саиграче, селектор је причао са њима, али ми смо овде сви због дружења, припрема, репрезентације, утакмица… Сви су ту из истих разлога, надам се уживању.

Селектор Светислав Пешић је окупљеним представницима медија рекао:

–        Драго ми је што најзад крећемо са припремама. Био је изазован пут доћи до овде. Ми почињемо практично 28. јула са званичним припремама. Желимо да искористимо време да обавимо све активности према нашим спонзорима. Да обавимо све здравствене прегледе. То већина играча већ и ради. Жеља је да што спремнији почнемо са тренинзима. Што се тиче списка, који је, наравно, важан, пре свега за мене и савез. Постоје правила да не можемо да почнемо пре 28. јула са тренинзима, тако и постоје правила која утврђује ФИБА. Ми смо већ 28. јуна све кандидате које долазе у обзир лично обавестили, њихове клубове и савезе. Није било никаквих тајни, сакривања, то је све официјално урађено, чак је и централи НБА послато све 15. јуна. Они су пре неки дан дали дозволе нашим играчима да могу да се ставе на располагање. То су формалне ствари које морају да се испоштују. Оно што је за све важно јесте да се 12 играча одређују 24. августа, значи два дана пре него што нас почиње Светско првенство. До тада можемо да одредимо екипу, битно је да задовољимо навијаче, сви питају хоће ли играти Јокић, Богдановић итд… То је саставни део обавеза, као и сваке године. На том списку се већ у јуну нису нашли Лучић је имао операцију, опорављаће се до септембра, октобра. У јуну смо сазнали да не можемо да рачунамо на њега и Kалинића, који нас је обавестио да није у могућности да започне ову акцију, због менталног и физичког ограничења. Митровића смо желели да прикључимо, али и он није био у могућности, желео је да се припреми за следећу сезону, ако га будемо требали у квалификацијама за Европско првенство. Следећи који није на списку је Мицић, ми смо на ту тему разговарали са њим, имао је тешку сезону са пуно повреда, није одиграо ни читаву сезону, имао је повреде које су га избациле из ритма. Потписао је нови уговор, на срећу или несрећу нашу, морао је да остане на тренинзима новог клуба. Обновио је повреду рамена, налази се под терапијама, његово стране. Што се тиче Јокића, са њим је обављено неколико разговора,  то су били најбољи разговори које сам водио са играчима који нису могли да прихвате позив. Он није ни физички, а поготово не ментално спреман, истрошио се и није спреман да узме одговорност. То су играчи који нису на списку, волео бих да говорим о играчима који су на истом, али вас то не занима превише, видећемо касније. На списку је Покушевски, за кога још немамо дозволу. Стефан Јовић је на списку, жели га игра, али има здравствени проблем у породици И прикључиће се уколико се то све на најбољи начин реши. Петрушев касни, он је био на Родосу где је избио пожар, надамо се да је здрав. Јарамаз је под повредом, њега данас нећете видети, као ни Николу Топића који игра за селекцију до 18 година. То су играчи на које ми рачунамо у припремама за Мундобаскет.

План припремних утакмица:

У склопу припема за Светско првенство, репрезентација Србије ће у првој фази одиграти три тренинг утакмице затвореног типа. Против Босне и Херцеговине и против Пољске у Београду, односно против Црне Горе у Подгорици.  Затим следи учешће на Акрополис купу у Атини, где ће ривали Србије бити Грчка (8. августа) и Италија (9. августа).

Репрезентација Србије ће у Штарк арени одиграти званичну утакмицу 16. августа против Порторика. Информације о продају улазница за овај меч, биће саопштене ускоро.

Последње провере пред почетак Светског првенства, Србија ће имати у Шенжену. Ривали „Орлова“ биће Kина (20. августа) и Бразил (21. августа)

Нациоанлни тим Србије ће у Манилу отпутовати 22.08. док ће први меч на Светском првенству одиграти 26. августа од 14 часова против репрезентације Kине. Преостале две утакмице групе Б, Србија игра 28. августа од 14 часова против Порторика и  30. августа од 10 часова против Јужног Судана.

Стручни штаб и сарадници селектора Пешића су:
Директор репрезентације: Драган Тарлаћ.
Помоћни тренери: Оливер Kостић, Саша Kосовић, Марко Мариновић, Огњен Стојаковић, Ненад Јаковљевић.
Тренери за физичку припрему: Марко Секулић, Феђа Сретеновић, Марко Станојевић.
Медицински тим: проф. др Драган Радовановић, др Милан Мирковић.
Физиотерапеути: Душан Поповић, Марко Сокић, Душан Сајић, Вељко Николић.
Тим менаџер: Небојша Илић.
ПР менаџер: Иван Ивковић.
Економ: Јовица Аничић.