Окупљањем у београдском хотелу „Зира“ почеле су припреме сениорске репрезентације Србије за квалификационе мечеве за Европско првенство 2013. године у Словенији. Селектору Душану Ивковићу од 21. позваног кандидата нису се одазвали Мирослав Радуљица и Милован Раковић.

На почетку медијске конференције присутнима се најпре обратио Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза Србије:

– Дугујемо захвалност свим репрезентативцима и комплетном Стручном штабу што су спремни да још једно лето посвете својој земљи, да се жртвују за дрес и грб који са поносом носе. Сви знамо колико би им значило да после напорних сезона у клубовима буду са породицама и најближима. Верујем да ћемо успешно пребродити квалификације, пласирати се на Евроспко првенство и да ћемо се у Словенији борити за једну од медаља – истакао је председник КСС.

Душан Ивковић, селектор мушке сениорске репрезентације Србије, још једном је поновио шта су приоритети у предстојећим квалификацијама:

– Наши мотиви и жеље су јасни, циљ је да се квалификујемо на Европско првенство. Имамо у екипи седам дебитаната, који нису били са нама у претходном циклусу. Међутим, сви они имају богато искуство играња у млађим селекцијама, а ово је прилика да се афирмишу и на репрезентативном ниову. Прву недељу провешћемо у Београду. Биће то период адаптације, покушаћемо да све играче доведемо на приближно исти степен физичке припремљености. После тога чека нас 14 дана рада у Вршцу, а затим серија контролних утакмица, како би потпуно спремни и у оптималној форми дочекали 14. август и прву утакмицу у квалификацијама, на гостовању против Исланда.

Селектор Ивковић нагласио је, да ће због повреда капитен Ненад Крстић и Владимир Мицов пропустиит прву недељу рада у Београду, а затим се осврнуо на изостанке Радуљице и Раковића:

– Крстић и Мицов тренутно нису спремни, предсотоји им серија прегледа и тестирања, како би се што пре укључили у тренажни процес. Дејан Бодирога и Драган Тарлаћ обавили су разговоре са већином кандидата. Заиста не знам и немам информацију зашто се нису појавили Радуљица и Раковић. Без обзира на све, наш циљ остаје исти, пласман на Евроспко првенство – закључио је селектор Ивковић.

За разлику од првобитног списка дошло је до промена у Стручном штабу. Списку сарадника селектор Душан Ивковић прикључио је и Николу Лазића:

– Ацо Петровић и Александар Кесар нису више са нама. Добили су богате иностране понуде и нисмо желели да им стојимо на путу. Менаџеру Азомваша, на пример, лично сам препоручио Кесара. Са нама је Влада Вукоичић који је у каријери радио са 80% садашњих репрезентативаца. Ту је и Горан Топић који ће бити задужен за скаутинг. Прикључили смо и Николу Лазића.

Списак кандидата који почињу припреме за квалификације за Европско првенство у Словенији 2013. године: Милош Теодосић, Миленко Тепић, Александар Рашић, Данило Анђушић, Немања Јарамаз, Немања Недовић, Иван Паунић, Марко Кешељ, Немања Бјелица, Владимир Мицов, Владимир Штимац, Владимир Лучић, Душко Савановић, Зоран Ерцег, Милан Мачван, Драган Лабовић, Ненад Крстић, Дејан Мусли и Миле Илић.

Репрезентација Србије налази се у групи „А“ квалификација за Европско првенство у Словенији са селекцијама Црне Горе, Исланда, Израела, Естоније и Словачке.