Сада већ традиционалним окупљањем у београдском хотелу “ Зира“ почеле су припреме мушке сениорске репрезентације Србије за Европско првенство које ће се до 4. до 22 септембра одржати у Словенији. На првој прозивци селектору Душану Ивковићу од 19 позваних кандидата јавило се њих 13: капитен Ненад Крстић, Милош Теодосић, Стефан Марковић, Богдан Богдановић, Данило Анђушић, Немања Дангубић, Немања Бјелица, Владимир Лучић, Владимир Мицов, Стефан Бирчевић, Рашко Катић, Владимир Штимац и Дејан Мусли. Ђорђе Гагић и Никола Калилнић су на Универзијади у Казању, Немања Крстић је на Европском првенству у Естонији са младом селекцијом, Василије Мицић ће допутовати тек вечерас са Светског првенства за јуниоре из Чешке, док је Немања Недовић тренутно у Америци где би требало да потпише уговор са НБА лигашем Голден Стејтом. Из непознатих разлога у хотелу “Зира” није се појавио Милан Мачван.

– Дугујемо велику захвалност свим репрезентативцима самим тим што су се одазвали позиву и изразили спремност да боре за Србију. До Словеније нисмо дошли лако, требало је играти квалификације, мотивистати екипу која је навикла на велика такмичења, било је прошлог лета и доста исцрпљућих путовања, као што су била гостовања на Исланду или Израелу. Верујем у овај тим и сматрам да се квалитетним радом може на Европском првенству умешати у борбу за медаље, мада бих лично био задовољан пласманом до петог места које гарантује учешће на Светском првенству – истакао је Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза Србије, који је још једном честитао сениоркама на четвртом месту у Европи, као и јуниорима на освојеној сребрној медаљи на Светском првенству у Прагу и изразио наду да ће Србију на Олимпијади 2016. године у Рију представљати мушка и женска селекција.

Капитен Србије, Ненад Крстић, очекује да ће велики број младих играча унети нову енергију у репрезентативне редове:

– Чека нас важно такмичење и мислим да одмах на почетку треба да поставимо јасан циљ, а то је пласман на Светско првенство, тачније заузимање једног од првих пет места. Не сећам се од када сам у репрезентацији да смо неке припреме почели са оволико пехова, али ту је много младих који су талентовани и жељни доказивања, а ми искуснији смо пуни мотива, јер смо прошле сезоне разочарали иако смо испунили циљ и пласирали се на Европско првенство. Требамо сви да будемо оптимисти, кошаркашка јавност, навијачи, новинари, пружимо подршку овом тиму, јер ово је најбоље што у овом тренутку имамо.

Селектор Душан Ивковић, најпре се осврнуо на повреде које и овога пута преве велике проблеме нашем туиму.

– Сезоне су све напорније, играчи имају готово исти број утакмица као да су у НБА. Доста је повређених играча, тако да сам већ једном морао да променим списак. Наша лекарска комисија је установила да Савановић, Величковић и Ерцег нису у стању да започну припреме. Не знам зашто се Мачван није појавио вечерас. Сви покушаји да ступимо са њим у контакт били су безуспешни. На мени је да позовем најбоље играче, не могу да утичем на то да ли ће се одазвати, јер и даље верујем да је играње у репрезентацији велика част, нешто чиме се треба поносити.

О могућности тима, као и дометима на Европском првенству у Словенији, селектор Ивковић сматра да је још увек рано говорити:

Направили смо квалитетне програме за индивидуални рад играча, да помогнемо и свима онима који имају проблема са повредама. Осим тројице репрезентативаца који су били носиоци тима, а притом играју на сличним позицијма, ја сам у последњем тренутку остао и без Стручног штаба, што је за мене јако озбиљан проблем. Позвали смо и адекватне тренере, чека нас јако озбиљан посао и ја верујем да ћемо га испунити. Не бих сада желео да разговарам о такмичарском циљу, јер имамо јако много младих играча, тако да стварно не могу да предвидим колико брзо ће они напредовати. О такмичарским циљевима ћемо разговарати тек после последњег мини циклуса припрема, пред полазак у Јесенице – закључио је селектор репрезентације Србије, Душан Ивковић.

Репрезентативци Србије тренираће до 15. јула у дворани “Пионир”, после чега одлазе у Крањску Гору где ће боравити до 28. јула. Затим креће серија контролних утакмица и учешћа на прирпемним турнирима пред “Еуробаксет 2013”