Традиционалним окупљањем у београдском хотелу „Зира“ почеле су припреме мушке сениорске репрезентације Србије за Светски Куп који ће де од 30. августа до 14. септембра одржати у Шпанији. На првој прозивци селектору Александру Ђорђевићу од 19 позваних јавило се 17 кандидата: Василије Мицић, Немања Дангубић, Стефан Јовић, Никола Калинић, Стефан Бирчевић, Богдан Богдановић, Марко Симоновић, Лука Митровић, Владимир Штимац, Милош Теодосић, Владимир Мицов, Ненад Крстић, Владимир Лучић, Стефан Марковић, Немања Бјелица, Мирослав Радуљица и Дејан Кравић.

После тестирања и прегледа у Републичком Заводу за спорт, уследиће уводни тренинзи, док ће прву фазу припрема наши најбољи кошаркаши спровести на Златибору од 13. до 26. јула. Због обавеза према Голден Стејту и учешћа у Летњој лиги у Лас Вегасу, Немања Недовић и Огњен Кузмић требало би да прикључе припремама репрезентације 20. јула. На првим треннзима неће бити капитен Ненад Крстић који је добио неколико слободоних дана од селектора Ђођревића, као и Владимир Мицов и Владмир Лучић који због повреда чекају „зелено светло“ лекара.

– Очекује нас велико такмичење. Учиничемо све како би наша најбоља селекција имала оптималне услове да се што боље припреми. Надам се подршци медија и навијача, као би из Шпаније стизале добре вести – нагласио је Дејан Бодирога, потпредседник КСС, задужен за мушку кошарку.

Капитен Ненад Крстић ће и на Светском Купу у Шпанији предводиће наше најбоље кошаркаше:

– Радује ме што се већ на првом окупљању ствара позитивно атмосфера. Веома важно такмичење нас очекује. Сви смо мотивисани. Имамо квалитетан тим са доста младих, талентованих играча. Имамо довољно времена да се добро припремимо и једно што желим је да нас повреде заобиђу.

Милош Теодосић, плејмејкер нашег тима, именован је у заменика капитена:

– Мој први утисак је такође позитивна атмосфера које се осетила веч на првом састанку. После шест година променили смо селектора, а свака промена је, по неписаном правилу промена на боље.Свесни смо да нас чека напорно и дуго лето. Жртвујемо још једно лето, зарад наше земље да остваримо што бољи резултат. Надам се да ћемо се вратити у борбу за медаљу. Желим селектору да има бар упола више успеха као тренер, него што је имао као играч.

Селектор Александар Ђорђевић је још једном поновио да је његов циљ да се Србија поново укључи у борбу за медаље на великим такмичењима:

– Хвала свим сарадницима који ће ова два месеца провести уз мене и помоћи ми да направим што мање грешака у раду. Хвала и свим играчима који су се одазвали позиву и који су данас овде. Одатле крећемо, од њихове жеље коју су показали својим играма и у разговорима са мном. Играчи су ти који су најзаслужнији за успех екипе и најискреније се надам да ћемо их ставити у идеалну позицију да искажу свој таленат, квалитет и амбицију и да нас тако доведу до пута ка борби за медаљу . Да ли ће та медаља доћи ове године, следеће или било које следеће, наша дужност је да урадимо све од себе да тако буде и да то оставимо људима који ће доћи после нас. Освојити медаљу за репрезентацијом Србије је привилегија изабраних људи. Ово су изабрани људи, момци који ће већ од сутра доказати да су сваким аспектом заслужили овај дрес. Лично немам страх од изазова, не размишљам о неуспеху. Напротив, ако не тежимо високим циљевима, нећемо их ни достићи – закључио је селектор Александар Ђорђевић.