У сали Организације пензионара Београда, уз велики број угледних гостију из света кошарке, данас је, тачно на годишњицу од када нас је легендарни тренер напустио, отворена изложба фотографија Ранка Жеравице.

– Било би мало и десет оваквих сала да у њих стане све оно што је Ранко Жеравица учинио и донео српској кошарци. Био нам је и отац и мајка… – рекао је Драгослав Ражнатовић, свечано отворивши изложбу фотографија једног од твораца југословенске и српске кошарке.

Отварању изложбе присуствовали су Драган Капичић, Бата Ђорђевић, Владислав Лучић, Драгослав Ражнатовић, генерални секретар КСС Дејан Томашевић, Небојша Човић, Стеван Караџић, Срећко Јарић, Владе Ђуровић и многи други…

Присутне је поздравила Зага Жеравица, супруга тренерског великана, која је рекла да су је многи питали када ће се ићи на гробље.

– На гробље може да иде кад ко хоће, што се мене тиче, ви сви овде сте најбољи споменик Ранку, оно што је остало иза њега. Не свиђа ми се када неки људи помисле да историја почиње од њих. Морамо да будемо свесни да имамо јуче, данас и сутра. Ми то имамо и то је најбоље уткано у Саши Ђорђевићу…

На отварању је био и Бора Станковић који је подсетио да је баш он довео Жеравицу да ради у, тада, Кошаркашком савезу Југославије.

– Он је тада радио у Радничком, а знамо да то и није био неки клуб… – уз осмех је рекао Станковић, на шта му је, исто тако се осмехујући, узвратио Бата Ђорђевић, један од иницијатора ове изложбе:

– Био је бољи од Београда…

Када се заврши планирана изградња музеја Ранка Жеравице у његовом родном Новом Милошеву, цела ова изложба фотографија биће поклоњена новом музеју.

Сви заинтересовани могу да посете изложбу у свачаној сали Организације пензионера Београда (ул. Париска 9) од 10.00 до 17.00 часова све до 6. новембра 2016.