Изложба „Пре и после Рија – историја“ која представља ретроспективу наступа наших кошаркашких репрезентација на Олимпијским играма отворена је данас у Кнез Михаиловој улици у присуству челника Кошаркашког савезда Србије, Олимпијског комитета Србије, некадашњих кошаркашких репрезентативаца наше земље, као и првака Европе, комплетне актуелне женске кошаркашке репрезентације Србије која ће водити борбе у Рију.

Изложба је хронолошки фото приказ наше кошарке, женске и мушке, на Оллимпијским турнирима, са тематским целинама посвећеним и легендарним тренерима, функционерима и судијама, који су учествовали на Играма. Изложба садржи и писана сведочанства успеха, попут записника чувених утакмица и насловних страна дневне штампе. Као круна целе приче, поставка је заокружена постаментима са фотографијама актуелних путника за Рио, женске и мушке репрезентације, европских шампионки и светског вицешамиона, који ће свом снагом и срцем бранити боје наше земље на првом историјском учешћу Србије на ОИ.

Ауторка изложбе, истакнута новинарка Нина Спасојевић Радојевић нагласила је задовољство што је један овакав пројекат угледао светлост дана, пошто наша кошарка има чиме да се дичи.

У току церемоније промовисана је и књига угледног кошаркашког новинара и неуморног хроничара нашег трофејног спорта Владе Станковића „Кош по кош 2“ која се бави искључиво олимпијском тематиком. У питању је део трилогије, с обзиром да је први део био у вези са наступима на Европским првенствима, док ће трећи део бити посвећен играма на Светским првенствима.

Изложба је отворена до 7. августа када ће и наше кошаркашице одиграти први меч на Олимпијском турниру против Шпаније.