Сениорска репрезентација Србије завршила је уводну фазу припрема за квалификације за Европско првенство у Словенији 2013. године. Последњих 15 минута тренинга у београдској дворани „Спорт Еко“ били су резервисани за представнике медија који су били у прилици да разговарају са селектором Душаном Ивковићем и репрезентативцима.

– Иако смо имали одређених проблема, прву недељу припрема обележио је висок ниво рада. Одрадили смо четири кошаркашка тренинга, вежбали у теретани дворане „Пионир“, имали футинге у Звездарској шуми. Желимо да играчи буду на приближно истом нивоу физичке спремности, како би у следећој фази припрема у Вршцу, где ће рад бити исфорсиран, далеко обимнији и интезивнији, све много лакше поднели. Морамо бити оптимално спремни, јер су квалификације веома напорне, за месец дана треба да одиграмо десет мечева, што неће бити лако, а што морамо да издржимо – објаснио је селкетор Ивковић.

Прву недељу рада пропустили су због повреда капитен Ненад Крстић и Владимир Мицов, док је међу преосталих 17 репрезенетативаца било још играча који су имали мањих здравствених проблема:

– Крстић је био на магнетној резонанци, у понедељак ћемо после састанка лекарског конзилијума, много више знати када ће моћи да се укључи у рад. Да ли ће и колико морати да мирује. Слична је ситуација и са Мицовим који дефинитивно још увек није спреман да прикључи екипи. Душко Савановић вуче повреду још из финала турског плеј-офа, али је у тренажном процесу. Немања Јарамаз је имао вирозу, али је лекарски тим успео брзо да га опорави. Миленко Тепић је данас одрадио само први део тренинга.

Селектор Ивковић осврнуо се и на дебитанте од којих очекује много у наредном периоду:

– Сви су изузетно талентоавни и труде се да пруже максимум, што је за сваку похвалу. Међутим, од њих очекујем још више у наставку припрема. Морају својом младошћу и енергијом да сваки тренинг репрезентације подигну на још виши ниво – истако је Душан Ивковић.

Новинари су селектора Ивковића на крају упитали да ли мисли да је Србија и даље фаворит у квалификационој групи:

– Ситуација је деликантна, имали смо доста отказа, проблема са повредама. Ово није наш најбољи тим и не смемо да помислимо да смо фаворити. Ипак, верујем да ћемо наћи права решења, јер потребно је веровати и подржати ову селекцију у којој је доста младих играча и неколико носилаца игре – закључио је Душан Ивковић, селектор репрезентације Србије.

Недеља је слободан дан, а репрезентативци и Стручни штаб у понедељак путују у Вршац где ће у следеће две недеље свакодневно имати по два тренинга, а од 23. до 25. јула одиграти три контролне утакмице против селекције Летоније.