Сениорска репрезентација Србије одржала је у дворани “Пионир” последњи тренинг пред пут у Талин где ће у суботу од 19:00 часова у оквиру деветог кола квалификација за Европско првенство у Словенији 2013. године одиграти утакмицу против секлекције Естоније. Стручни штаб и наши најбољи кошаркаши свесни су важности преостале две утакмице и чињенице да са максималним учинком могу обезбедити пласман на Еуробаскет следеће године. То су представницима медија, на крају тренинга потврдили селектор Душан Ивковић и капитен Ненад Крстић.

– Предстоји нам завршница квалификација и две одлучујуће утакмице, где нам максималан учинак омогућава да испунимо примарни циљ и пласирамо се на Европско првенство. Селекција Естоније је пријатно изненађење ових квалификација, играју добро поготово на домаћем терену. Ради се о атипичној екипи, која игру базира на транзицији и шутевима за три поена, поготово из углова. Иза линије 6,75 против нас су у Новом Саду шутирали 31, а против Црне Горе у Подгорици чак 38. пута. Наравно, нису увек прецизни и зато посебно треба обратити пажњу на одбијене лопте, контролу скока и смањење њиховог процента успешности у шуту, што ће бити кључ победе. Иначе, доста смо анализирали игру Естонаца и верујем да смо се добро припремили – истакао је селектор Ивковић, који због повреда у Талину неће рачунати на Марка Кешеља (раме) и Ивана Паунића (истегнуће трбушног мишића).

Капитен репрезентација Србије, Ненад Крстић, верује да ће наш тим у последња два меча освојити четири бода и пласирати се на Европско првенство:

– Апсолутно смо свесни шта морамо да урадимо како би остварили циљ и играли следеће године на Еуробаскету у Словенији. Уздрмао нас је пораз у Подгорици, утицао на самопоуздање, али ни једног тренутка нисмо изгубиили међусобно поверење. Схватили смо да морамо да играмо са више од 100% могућности. Много је разлога што смо дошли у ову ситуацију, резне околности, повреде, форма, али нисмо клонули духом. Атмосфера у екипи је и даље одлична, крајње позитивна. Не помишљамо на неуспех, што би била права катастрофа за нашу кошарку, а ми играчи једини кривци.

Репрезентација Србије чартер летом из Београда данас у 19:00 часова путује у Талин, а у истом термину у суботу, ће по нашем времену, у „Arena Saku Suurhall“ (капацитет 7.200) одмерити снаге са селекцијом Естоније.