Кошаркашка репрезентација Србије у понедељак 2. септембра од 13.30 часова у Фошану игра меч другог кола Д групе Светског првенства против Филипина.

Наш тим је данас одрадио прво тренинг у теретани, па затим у дворани у којој ће сутра ићи на другу победу на СП, а селектор Александар Ђорђевић каже:

– Не бих се лимитирао само на анализу меча са Филипинима, већ генерално на систем такмичења СП са 32 учесника. Дешава се да постоје такве разлике, такве утакмице, не само у овој групи. Мора да се постави знак питања у кровној организацији, да ли нам то одговара, да ли је то добро за кошарку коју презентујемо медијима у свету, или ћемо да вратимо на мало реалнији однос снага – отворено ће Ђорђевић. – Логично се наставља питањем – колико је оптерећење за играче да играју утакмице које су практично унапред добијене, док иза угла вребају равноправни противници. Морамо да имамо стрпљење, да идемо корак по корак, утакмицу по утакмицу. Моја лична филозофија је да је свака следећа утакмица најважнија у нашим каријерама. Тако ћемо приступити свакој утакмици.

О сутрашњем мечу са Филипинима…

– Филипини ко Филипини… Дошли су да одиграју утакмицу, али Италијани су погодили све. Све! У првој четвртини су убацили 37 поена. Видим да је то веома битно за нас, да се много боље спремимо. И то је нелки резултат, дошли су са том репрезентацијом, па ћемо видети. На нама је да одиграмо озбиљно. Одрадили смо тренинг који је окренут нашим стварима, али већ и неким другим противницима које можемо да сретнемо у будућности.

Селектор је искористио прилику да честита капитену Мирославу Радуљици на одиграној стотој утакмици у дресу репрезентације.

– Свака му част! То је велики успех за једног играча, мора да буде поносан, као и његова породица, због свега што је дао. У последње две године посебно, јер ако се сетите „прозора“, он је сваки пут долазио из Кине, помагао нам, био велики део екипе која је шаролика. У свим претходним акцијама је увек био велики део екипе, много сам срећан због њега. Видимо сви заједно велику позитивну промену код њега, као човека и играча. Ако смо и ми сви помогли у томе, сјајно…

На питање да ли ће Немања Бјелица играти против Филипина, Ђорђевић је рекао:

– Хоће, највероватније. Одрадио је данас тренинг најнормалније. Шта вам је рекао он? – питао је селектор новинаре, а када је добио одговор да код њега треба да се распитају, рекао је: – Наравно да бих волео да буде на паркету, зато је ту, зато смо сви ту… Без икаквог оптерећења, полако… Треба и он полако да уђе у жељену форму – објаснио је Ђорђевић.

Плејмејкер Стефан Јовић изнео је очекивања пред меч са Филипинцима.

– Филипини су одиграли јако лош меч против Италијана и очекујем њихову реакцију. Првенствено играју са пуно зоне, али на нама је да имамо идентичан приступ као што смо имали против Анголе и да одиграмо на најбољи могући начин. Бићемо комплетни и надамо се доброј утакмици.