1. март 2020.

Поштовани Председниче,

Поштовани Генерални секретару,

Пре свега се надамо да су у моменту пријема овог писма ваше породице, као и целокупна кошаркашка заједница у вашој земљи, здраво и сигурно.

Обраћамо се како бисмо вас обавестили о различитим мерама које смо предузели у вези са пандемијом COVID-19.

  1. Поштовање одлука државних органа

У овим ванредним околностима, када су у више од 180 земаља чланица ФИБА (до данас) предузете мере у вези са пандемијом, најважније је да наша кошаркашка заједница буде пример одговорног понашања.

Захваљујемо што следите упутства државних органа и подржавамо вас у намери да обезбедите да и остали чланови наше кошаркашке породице чине то исто.

Жеља да се игра кошарка, професионално или аматерски, у овом моменту мора да се подреди потреби за заштитом општег здравља.

  1. ФИБА такмичења

Након успешног пребацивања женског Олимпијског квалификационог турнира из Фошана у Београд – на чему се поново захваљујемо националним Федерацијама Кине и Србије – бројне утакмице и сва ФИБА такмичења су одложена или отказана у циљу очувања здравља и сигурности учесника.

Одложено:

– четири утакмице квалификација за ФИБА Азијски Куп 2021.

– ФИБА 3×3 Олимпијски квалификациони турнир.

– ФИБА 3×3 Азијски куп.

– ФИБА 3×3 У18 Азијски куп.

Отказано:

– ФИБА У16 Азијски шампионат (за мушкарце и за жене).

Дана 12. марта 2020, када је постало јасно да се избијање вируса претворило у пандемију, ФИБА је прва међународна организација која је суспендовала своја такмичења.

Следећег дана, Борд ФИБА Европа је одлучио да се три клупска такмичења, ФИБА Евролига за жене, ФИБА Еврокуп за жене и ФИБА Куп Европе не наставе ове сезоне.

Током наредних недеља, биће донета одлука у вези Лиге шампиона, Америчке Лиге шампиона као и Лиге Африке, а након консултација са дотичним националним лигама и клубовима. Исто се односи и на суспендована међународна такмичења на нивоу Зоне.

Важно је да вас подсетимо да суспензија ФИБА такмичења и даље важи. То не значи да су припреме за будућа ФИБА такмичења заустављенe. Ми смо у сталној комуникацији са њиховим домаћинимa, проматрамо развој (промене су свакодневне) и припремамо се за догађаје који су према ситуацији могући.

ФИБА ће наставити да дневно прати ситуацију и континуирано следи препоруке Светске здравствене организације, државних органа и ФИБА Здравствене комисије.

Даље информације ће вам бити достављене током следеће недеље, након састанка Централног Борда ФИБА путем видео конференције.

  1. Олимпијске игре и Олимпијски квалификациони турнири

Међународни олимпијски комитет (МОК) синоћ је издао ново саопштење.

С обзиром на то да отказивање Олимпијских игара у Токију 2020. још није на дневном реду МОК-а, почињу четворонедељне консултације са Међународним организацијама (укључујући ФИБА) и другим заинтересованим странама у вези са могућим одлагањем.

ФИБА је подсетила МОК да је 1) здравље и сигурност играча приоритет број један и 2) квалификације су окончане само у женској кошарци, а још шест Олимпијских турнира (два за 3×3 кошарку и четири мушка турнира) тек треба да се одиграју.

Ми смо, наравно, у сталној комуникацији са домаћинима Олимпијских квалификационих турнира, пратимо реакције различитих националних Олимпијских комитета и обавештаваћемо вас о току развоја догађаја.

  1. Професионални уговори и Кошаркашки Арбитражни Трибунал

Секретаријату ФИБА су се више пута обратили током последњих недеља у вези статуса уговора о професионалном ангажовању, посебно значења „више силе“ која је често била разлог за раскид уговора или непоштовања његових одредби.

Желимо да разјаснимо да ће у случају непоштовања финансијских обавеза из уговора, као и БАТ клаузуле, Кошаркашки Арбитражни Трибунал (БАТ) одлучивати као независно тело. Учешће ФИБА је ограничено на спорове у вези прелазака играча и поштовања правоснажних одлука БАТ.

Надаље, ФИБА жели да позове све играче, тренере, агенте и клубове да схвате ову неуобичајену ситуацију кроз коју сви пролазимо и позива да сачине споразуме са међусобним уступцима у мери у којој је то могуће. Нарочито је важно током овог периода да се исцрпе све могућности споразумног решавања, а пре него спор буде предат на решавање неком судском органу. Тражимо да националне Федерације и лиге олакшају такве договоре, максимално у складу са својим могућностима, а посебно ако је првенство отказано.

БАТ је обавестио ФИБА да ће први случајеви у вези са COVID-19 и „вишом силом“ бити решавани по хитном поступку и објављени са пратећим образложењем на ФИБА веб сајту, како бисмо што пре обезбедили битна упутства за понашање учесника у професионалном кошаркашком спорту.

 

Поштовани Председниче,

Поштовани Генерални секретару,

Поштовани кошаркашки Пријатељи,

 

Као готово све активности у нашем окружењу и кошарка је тешко погођена утицајем COVID-19 пандемије.

Порука ФИБА је јасна: добробит кошаркашке породице је и мора бити приоритет број један. Зато молимо, останите на сигурном и поштујте савете Светске здравствене организације и ваших државних органа.

Међународна кошаркашка федерација остаје уз вас у овим тешким и неизвесним временима.

Иако највећи број наших запослених у седишту, као и регионалним канцеларијама, тренутно ради од куће, одржаваћемо сталну комуникацију са вама и наставити да се прилагођавамо стално променљивој ситуацији која је око свих нас.

Кошаркашке игре ће се ускоро вратити. До тада, примите наше најбоље жеље за добро здравље.

Искрено Ваш,

Андреас Загклис

Генерални секретар

 

Оригинални документ можете да видите овде