Женска кошаркашка репрезентација Србије победила је Словенију са 71:60 (24:16, 10:17, 18:11, 19:16) у пријатељском мечу одиграном у Бањалуци. Тај дуел је одигран у дворани „Борик“ у одличној атмосфери пред 3.000 гледалаца и реализован је после неколико година планирања како би се српске кошаркашице одужиле својим верним навијачима у Републици Српској.

Репрезентација Србије је одиграла добар меч са Словенијом, а током већег дела је контролисала резултат. Европске шампионке су одлично ушле у меч и одржавала су сигурну предност, да би се Словенке пробудиле у другој четвртини и успеле да уведу утакмицу у егал.

На велики одмор се отишло предношћу српског тима са 34:33, да би у наставку до изражаја дошао квалитет нашег тима, па су ношене подршком навијача забележиле рутински тријумф. На самом крају утакмице, репрезентативке Србије су овацијама испраћене са терена дворане у Бањалуци.

Најбоља у тријумфу репрезентације Србије била је Јелена Миловановић са 26 поена. 14 је додала Невена Јовановић, а девет Саша Чађо.

– Пре свега желим да се захвалим Кошаркашком савезу Републике Српске и Кошаркашком савезу Србије на одличној организацији. Такође и нашим пријатељима из Словеније који су нам изашли у сусрет. Толико деце је било. Биле смо пресрећне и нисмо могле да сакријемо емоције. Велико браво свима. Бањалука и Република Српска су показали још једном да могу да организују велике спортске манифестације. Показали су, оно што ја истичем од 2013. године, а то је нека посебна веза са репрезентацијом Србије, нека фанстасична емоција и ја им се од срца захваљујем на томе. Такође желела бих да истакнем и данашњи пријем код председника Републике Српске Милорада Додика. Били смо дирнути и желим да му се захвалим на дружењу – истакла је селекторка Србије Марина Маљковић.

Пре саме утакмице Саши Чађо је уручена награда за најбољу кошаркашицу Републике Српске, а признања су примили и селекторка и капитенка репрезентације Србије Марина Маљковић и Милица Дабовић, председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас, као и генерални секретар Кошаркашког савеза Словеније Радослав Нестеровић.

Данас је за европске шампионке на челу са селекторком Марином Маљковић приређен и пријем од стране председника Републике Српске Милорада Додика. Српске кошаркашице су приликом посете Бањалуци посетиле и дом за напуштену и незбринуту децу „Рада Врањешевић“ у Бањалуци, а имале су прилику и да се опробају у рафтингу.

Ово је била друга мини-акција за репрезентацију Србије у оквиру припрема за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру. Званичне припреме почињу 10. јула, за када је заказан пут на Златибор, док највећа спортска планетарна смотра стартује 5. августа.

СРБИЈА: Радочај 5, Чађо 9, Крњић, Јовановић 14, Миловановић 26, Бутулија 6, Ајдуковић 2, Дабовић 1, Мандић 1, Црвендакић 7, Станаћев, Ивановић, Марјановић, Орозовић, Шкорић, Стјепановић.

СЛОВЕНИЈА: Љубеновић 2, Облак 9, Ристић 3, Абрамович, Рупник 2, Барич 11, Јаковина 4, Пришић 5, Лисец 17, Требец 5, Залар, Фришковец 2.

Фотографије: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja