Репрезентација Србије победом је завршила серију припремних утакмица за Европски шампионат. Тим Александра Ђорђевића је у трећем колу Акрополис купа савладао домаћина Грчку резултатом 69:67 и освојио друго место на турниру, чији је победник Грузија. Без од раније повређеног Немање Недовића, Николе Калинића који има проблема са повредом леђа, али и Стефана Јовића и Владимира Лучића, који вечерас нису играли, Србија је до победе дошла после 37 минута добре игре и завршнице у којој је испустила велику предност и противнику пружила прилику да направи невероватан преокрет. После “минус 14” три минута пре краја, стигли су Грци на два поена заостатка и имали два слободна бацања 22 секунде пре краја. Танасис Адетокумпо је промашио оба пута, али је после борбе за лопту, она припала Грцима, који у последњем нападу ипак нису успели да дођу до победе или продужетка.

Србија је „отворила“ утакмицу прецизним шутевима за три поена (два поготка Гудурића и један Бирчевића), што је донело сигурност у нападу. Крајем прве четвртине, наш тим је стекао предност од девет поена (19:10 у осмом минуту), игра у нападу је била течна, са „екстра пасовима“ и доста поена под самим обручем. Ипак, Грци су у другој четвртини, у периоду нешто слабије одбране српског тима, дошли до серије поена и тројкама Слукаса и Манцариса у 17. минуту повели са 33:32. После тајм аута који је затражио селектор Ђорђевић, Србија враћа предност и завршава полувреме вођством 38:35. Одличне „роле“ у првих 20 минута имали су Милосављевић и Кузмић.

Србија је у трећој четвртини још више подигла ниво игре у одбрани. Колективна одбрана, уз одличну дефанзивну ролу Бирчевића, довела је до тога да Грци нису могли да дођу до отворених позиција за шут. Милосављевић је наставио са одличном нападачком партијом, а када му се придружио и Марјановић, који није улазио у игру у првом полувремену, предност Србије је порасла на 10 поена на истеку треће деонице (54:44). У последњој четвртини наш тим је сигурно одржавао предност, која је три минута пре краја достигла и максиумалних 14 поена (69:55). Онда је дошло до невероватног пада у игри Србије. Грешке, изгубљене лопте као на траци и лоша решења на зонски пресинг Грка који су направили серију 12:0, довеле су утакмицу у већ описану драматичну завршницу.

Репрезентација Србије враћа се у Београд у суботу поподне, где ће тренирати до 30. августа и поласка у Истанбул, на Европски шампионат. Прву утакмицу на Еуробаскету, наш тим игра 1. септембра против Летоније.

Александар Ђорђевић, селектор Србије: „Одиграли смо јако добрих 38 минута, физички издржали и поред скраћене ротације и могу да кажем да сам са доста ствари задовољан. Поред Недовића и Калинића, које муче повреде, морали смо да одморимо и Лучића и Јовића који су били изузетно оптерећени у серији досадашњих припремних мечева. Ове три утакмице у Атини биле су идеалне за број играча које смо планирали да ротирамо, али и овако, у скраћеном саставу, одиграли смо мушки, издржали и на крају сачували победу. Наравно да смо морали много мирније да приведемо утакмицу крају после 14 разлике у завршници. Није смело да буде толико дриблинга, толико брзих, исхитрених шутева. О томе смо причали са играчима одмах после утакмице, они то знају и такве ствари не смеју да нам се понављају на Шампионату.“

Србија – Грчка 69:67 (21:18, 17:17, 16:9, 15:23)

СРБИЈА: Мачван 3, Богдановић 11, Калинић, Милосављевић 17, Бирчевић 5, Штимац, Недовић, Лазић 7, Мицић 2, Гудурић 6, Јовић, Кузмић 9, Марјановић 9.

ГРЧКА: Калатес 8, Бурусис 13, Слукас 15, Ларенцакис, Папајанис 4, Принтезис 7, Папаниколау 8, Мандзарис 6, Аграванис, Папапетру 2, Богрис, Адетокумпо 2.