Репрезентација Србије, играчи рођени 2000. године и млађи, почела је данас припреме за Европско првенство које се од 12. до 20. августа одржава у пољском Радому. Изабраници селектора Милана Јосића играће у групи „Д“ са селекцијама Финске, Естоније и Грчке. Прву од пет недеља припрема српски кадети провешће у Темишвару,  а затим следи десет дана рада у рада у Крагујевцу. Главна провера биће на јаком турниру у Француској, где ће им ривали бити поред домаће селекције, бити још и репрезентација Чешке и Италије. Завршни тест биће двомеч са вршњацима из Мађарске непосредно пред одлазак у Пољску.

У Темшивару планирамо да обавимо базични део припрема, играче што пре уведемо у систем рада, јер су на паузи још од од краја априла кад је завршен кадетски шампионат. Уиграћемо се у Крагујевцу, а затим следе контролне утакмице –  истиче селектор Јосић. –  Сви ови млади момци су углавном доминатни у својим клубовима, а сада ће тренирати пет недеља са играчима равним себи, што ће уз помоћ комплетног Стручног штаба сигурно утицати на подизање њиховог квалитета. Имамо добар програм рада, довољно времена да све што је зацртано спроведемо у дело.

Селектор српских кадета истиче да су пред њим два циља: стварање играча који би једног дана заиграли у нашој најбољој селекцији, али и борба за једну од медаља.

Српски репрезентативац од малих ногу мора да буде свестан притиска, тежине дреса и грба који носи, да научи да се бори са њим и да има највише циљеве. Тако се  једноставно ствара менталитет, карактер победника. Ми ћемо се спремати и учинити све да дођемо до медаље, по могућству оне најсјајније, а да ли ћемо успети у томе показаће шамионат у Пољској – закључио је Милан Јосић.

На припреме У16 репрезентације Србије позвани су следећи играчи: Марко Пецарски (Мега Лекс), Богдан Недељковић  (Мега Лекс), Дејан Марјанац (Визура Шарк Београд), Ален Смајлагић (Беко Београд), Михајло Стојанов (Беко Београд), Матија Јовановић  (Партизан НИС Београд), Урош Исаиловић (Партизан НИС Београд), Вељко Радаковић (Војводина Нови Сад), Тома Васиљевић (Спортс ворлд Нови Сад), Стеван Карапанџић (Плеј Краљево), Зоран Пауновић  (Црвена звезда Телеком) Лазар Васић (Црвена звезда Телеком), Лука Церовина (Полет Ратина), Далибор Илић (Игокеа), Лазар Живановић (Шпанија), Филип Петрушев (Шпанија), Никола Ивовић (Француска)  и Аријан Лакић (Сава Београд).

У Стручном штабу кадетске репрезентације Србије поред селектора Милан Јосића налазе се помоћни тренери Душан Стојков, Зоран Вранеш и Иван Смиљанић, кондициони тренер Момир Ратковић и физиотерапеут Растко Танчић.