Мушка јуниорска репрезентација Србије почела је данас припреме за Европско првенство које ће се од 28. јула до 5. августа одржати у летонским градовима Вентспилсу, Лиепаји и Риги.

Изабраници селектора Александра Бућана боравиће најпре на Златибору, затим следи селидба у Врњачку Бању, да би финални део припрема био обављен у Вршцу. Наш млади тим одиграће у овом периоду седам контролних утакмица. Против селекција Труске и Француске играће се у нашој земљи, а заказан је и двомеч против Русије у Москви.

– Имамо на располагању пет недеља да се што боље спремимо за шампионат у Летонији. Пред нама је добар план и програм припрема, довољан број тренинга и контролних утакмица. На самом почетку имамо кадровских проблема, јер не можемо да рачунамо на Балшу Копривицу. На првој прозивци такође се неће појавити повређени Ален Смаилагић, Марко Пецарски који је на усавршавању у Америци, оправдано одсутни Зоран Пауновић, као и Милош Ћојбашић. Зато смо били приморани да накнадно позовемо на припреме Александра Шрајера, Вељка Радаковића и Тому Васиљевића – истако је Александар Бућан.

Што се тиче планова и амбиција на Европском првенству, селектор српских јуниора је јасан:

– Момци су веома мотивисани да се докажу и остваре добар резултат. Ова генерација није имала успеха на претходним шампионатима и силно жели да покаже да је талентована и да има квалитета. Примарни циљ у овом тенутку је да у Летонији изборимо пласман на Светско првенство, што значи да будемо међу пет најбољих. Да ли можемо више од тога, биће много јасније по завршетку припремног периода – закључио је селектор Бућан.

На списку се налазе следећи играчи: Павле Кузмановић, Алтин Исламовић, Лука Церовина, Богдан Недељковић, Матија Јовановић (Мега Бемакс), Марко Пецарски, Богдан Рутешић (Партизан НИС), Зоран Пауновић, Аријан Лакић, Милош Ћојбашић, Вељко Радаковић (Црвена звезда мтс), Ален Смаилагић (Беко), Лазар Грбовић, Немања Костић, Тома Васиљевић, (Динамик), Александар Шрајер (Петровград, Зрењанин) Далибор Илић (Игокеа), Урош Трифуновић (Каршијака, Турска), Филип Неговановић (Славија, Сарајево), Михјало Стојанов (САД) и Филип Петрушев (САД).

У Стручном штабу селектора Александра Бућана су помоћни тренери Жарко Милаковић, Бојан Салатић и Виктор Антић, кондициони тренер Милош Цветановић и физиотерапеут Аљоша Љубичић.