Мушка кадетска репрезентација Србије, играчи до 16 година старости почела је данас у Београду припреме за Европско првенство које се од 6. до 16. августа одржава у Литванији. Изабраници селектора Ненада Трунића први део припрема обавиће на Златибору (26. јун – 11. јул), а главну проверу имаће на јаком турниру у Француској (23. – 27. јул). У међувремену српски кадети одиграће контроне утакмице против вршњака из Немачке, Швајцарске и Данске, док је пред сам одлазак на шампионат заказан двомеч са јуниорима Словачке.

Окупили смо се у Београду, где ћемо у следећа два дана обавити најпре тестирања и лекарске прегледе. Селекција је веома специфична, јер имамо 10-так играча који играју у иностраним клубовима. Треба видети у каквом су тренутном стању, што важи и за играче из домаћих екипа који су пре више од месец дана завршили шампионате. Веома је важно да се што боље припремимо, јер нас на Европском првенству очекује чак девет утакмица за само 11 дана – истиче Трунић.

Ривали репрезентације Србије на Европском првенству у Литванији биће селекције Босне и Херцеговине, Финске и Италије.

Сувише је рано за било какве прогнозе, за већину играча ово је прво велико искушење. Оно што морамо урадити у припремном периоду, је да видимо са чим располажемо и да се што боље припремимо. Такође потребно је да направимо селекцију играча које морамо да обучимо како би имали перспективу да играју важну улогу у будућности, да заиграју у старијим селекцијама, а затим једног дана и у нашем најбољем тиму – закључио је Ненад Трунић, селектор мушке кадетске репрезентације Србије.

На списку селектора Трунића налазе се следећи игрчи: Стеван Кртинић (Војводина Србијагас), Лазар Шкорић (Звездара), Вук Вуликић (Земун), Марко Пецарски (Земун), Алекса Ускоковић (Црвена звезда Телеком), Милош Стајчић (Црвена звезда Телеком), Алекса Матић (Мега Лекс), Никола Мишковић (Мега Лекс), Дејан Илинчић (Мега Лекс), Милош Новаковић (Партизан НИС), Тадија Тадић (Партизан НИС), Борис Латиновић (Партизан НИС), Марко Шаренац (Металац Фармаком, Ваљево), Марко Ковачевић (Спорт Врлд, Нови Сад), Богдан Недељковић (Лозница), Павле Михаилоски (Флеш, Београд), Далибор Илић (Варда, Вишеград), Лазар Николић (Стела Азура, Италија), Михајло Јовичић (Реал Мадрид, Шпанија), Андрија Марјановић (Барселона, Шпанија), Филип Петрушев (Лаборал Куча, Шпанија), Данило Петровић (Виртус Болоња, Италија), Ненад Симић (Асигецо Баскет, Италија), Филип Павићевић (ПМС Монцалиери Торино, Италија) и Балша Копривица (САД).

У Стручном штабу кадетске репрезентације Србије, поред селектора Ненада Трунића, налазе се још помоћни тренери Милош Обреновић, Бојан Салатић и Михајло Митић, као и физиотерапеут Стеван Павићевић.