Традиционалним окупљањем у београдском хотелу „Зира“ почеле су припреме мушке сениорске репрезентације Србије за Еуробаскет 2015 који ће се од 5. до 20. септембра одржати у Немачкој, Француској, Летонији и Хрватској. На првој прозивци селектору Александру Ђорђевићу јавило се 15 од укупно 18 играча колико их је на списку кандидата за наступ на Европском првенству. Присутни су били капитен Милош Теодосић, Стефан Марковић, Стефан Јовић, Немања Недовић, Богдан Богдановић, Драган Милосављевић, Никола Калинић, Марко Симоновић, Немања Дангубић, Лука Митровић, Зоран Ерецег, Владимир Штимац, Мирослав Радуљица, Никола Милутинов и Бобан Марјановић. Оправдано одсутни, Огњен Кузмић и Марко Кешељ због обавеза у Летњој лиги, као и Немања Бјелица због потписивања уговора са Минесотом ускоро ће се придружити репрезентативним друговима. Наши најбољи кошаркаши ће после четвородневног боравка у Београду, од 19. јула наставити припреме у Крањској Гори, а прву контролну утакмицу одиграти већ 2. августа против селекције Мађарске.

Драго ми је што сам поново са овим момцима и што је атмосфера сјајна. Свима њима желим да честитима на одличним играма које су пружали у својим клубовима ове сезоне и надам се ће се тај континуитет наставити и у репрезентацији. Жеља свих нас је је да поновимо игре и направимо добар резултат као прошле године на Светском првенству, Добро је што нема повређених и да имамо довољно времена да се добро спреимо и наставимо тамо где смо стали – истако је Милош Теодосић.

Слично размишља и капитенов заменик, Стефан Марковић:

Сви смо веома узбуђени што смо поново заједно. Очекује нас тежак задатак, јер ће нас после успеха на Светском Купу, сви много озбиљније схватати, од медија до противника. Чека нас велики изазов, али верујем да ћемо се добро спремити и поново пружити макисмум.

Селектор наших најбољих кошаркаша, Александар Ђорђевић, још једном је поновио да Србија има највише могуће циљеве:

Мој став, амбиције и вера у ове момке, као и у људе који раде са њима, свима су познати. Наш циљ је да представљамо Србију на Олимпијским играма у Рију. Знамо да нисмо једини који то желе, а само ће се финалисти аутоматски квалификовати. Свесни смо да ће ово бити једно од најквалитетнијих и најзахтевнијих шампионата у последње време. Све екипе долазе у најјачим саставима, а само у нашој групи има пет кандидата за медаљу. Међутим, све што је теже је слађе. Једино чему се надам да ће нас срећа послужити, да без повреда поченемо и завршимо Европско првенство – закључио је Ђорђевић.

Репрезентација Србије сврстана је у групу „Б“ Еуробаскета 2015 чији домаћин ће бити Берлин, а ривали наших најбољих кошаркаша у овој фази шампионата биће селекције Немачке, Шпаније, Турске, Италије и Исланда.