Данас су званично почеле припреме мушке сениорске репрезентације Србије за Еуробаскет 2017., поводом чега је у београдском хотелу ,,Crowne Plaza’’ одржана конференција за штампу. Најбољи кошаркаши Србије окупили су се у Београду и почели припреме за Европски шампионат.

На изузетно посећеној конференцији за медије, говорили су селектор Александар Ђорђевић, председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, капитен Милош Теодосић и играч Марко Симоновић.

Селектор Александар Ђорђевић изнео је своја очекивања пред почетак припрема:

“Наш карактер нам не дозвољава да у ово такмичење уђемо са мањим амбицијама него што је освајање медаље. То јавно и отворено кажем. Велико хвала играчима и стручном штабу што су се одазвали позиву. Ту смо у новом-старом издању. Сви се познајемо и знамо шта нам је чинити, а то је да на првенство уђемо са ништа мањим амбицијама него до сада. Ова генерација итекако заслужује тако велике амбиције”, рекао је Ђорђевић.

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић обећао је да ће КСС бити “сервис” репрезентације.

“Драго ми је што могу да будем уз мог дугогодишњег саиграча и пријатеља Салета. Најбитније је да је КСС урадио све што је у његовој моћи да припреме протекну како треба и како то ови момци заслужују. Савез је сервис репрезентације и то ће бити и све ово време. Овим момцима желим да буду здрави, а они знају шта треба да раде”, рекао је Даниловић.

На списку селектора је 17 играча: Милош Теодосић, Марко Гудурић, Бранко Лазић, Марко Симоновић, Огњен Кузмић, Стефан Јовић, Стефан Бирчевић, Владимир Лучић, Богдан Богдановић, Никола Калинић, Владимир Штимац, Мирослав Радуљица, Милан Мачван, Драган Милосављевић, Немања Недовић, Василије Мицић и Бобан Марјановић.

Окупљају су присуствовали сви репрезентативци осим Милана Мачвана који је био на лекарским прегледима у свом новом клубу и очекује се да се придружи остатку екипе током данашњег дана.

Репрезентација Србије првих пар дана ће бити стационирана у Београду, а затим следи одлазак а Копаоник, где ће најбоља селекција провести две недеље, током које ће одиграти тренинг утакмицу са ,Б’’ селекцијом Србије у Краљеву. По повратку са Копаоника, репрезентација Србије ће учествовати на турнирима “Трофеј Београда” (са Грчком и Црном Гором), “Супер куп” у Хамбургу (Немачка, Пољска, Русија) и атинском “Акрополису” (Грчка, Италија и Грузија).

Селектор Александар Ђорђевић се надовезао и на бројне отказе у Универзитетској селекцији Србије.

“Откази играча су ми несхватљиви. Велики проблем ће бити у новембру за квалифиакције. Многи од А репрезентативаца ће играти Евролигу и НБА. Шта ћемо тада да радимо? Да ли ови што су неоправдано отказали заслужују позив у новембру? Да ли ми треба да ставимо потпис на тај списак и кажемо “Ми вас зовемо?” Моје мишљење је да не заслужују.”, додао је селектор.