Женска сениорска репрезентација Србије почела је припреме за Светско првенство које ће се од 27 . септембара до 5. октобра одржати у Турској. Наше најбоље кошаркашице окупиле су се јутрос испред Хале Споротова на Новом Београду одакле су отпутовале на Златибор где ће у следећих седам дана обавити први део припрема за планетарни шампионат на којем учествују први пут после 2002. године. Селекторка Марина Маљковић на располагању има 20 играчица, док ће се Јелена Миловановић која се опоравила од повреде придружити екипи по завршетку обавеза у WНБА лиги где наступа за Вашингтон Мистикс.

– Постала је већ традиција да се окупљамо испред Хале спортова. Идемо на Златибор где нам је јако важно да не изгубимо ниједан дан, ниједан тренинг, јер почињемо са припремама нешто касније у односу на остале репрезентације. Спефичност ових припрема је у томе што је већина девојака још пре неколико месеци завршила сезону и зато морамо бити јако пажљиви како их уводимо у тренажни процес, јер нам је њихово здравље најбитније. Немамо их превише и зато морамо да их чувамо. Припреме почињемо са великим оптимизмом, срећни што ћемо нашу земљу представљати на тако великом такмичењу као што је Светско првенство – истакла је селекторка Марина Маљковић.

– Само учешће мале земље као што је Србија на планетарном шампионату је велики успех. Зато у Турској нема циљева, играћемо против јаких ривала који долазе из многољудних земаља, Америке и Кине, шампиона Африке Анголе. У сваком случају даћемо као и увек све од себе и то од првог дана припрема.

После прве фазе прирпемног периода на Златибору, репрезентативке Србије настављају са радом у Руми од 18. до 24. августа, а затим следи серија контролних турнира и утакмица:

– После успеха на Европском првенству и освојеног четвртог места прошле године променио се однос према нама. Добили смо позив да учествујемо на јаким турнирима. Најпре идемо у Чешку, а затим што је веома знчајано за нас, имаћемо част да учествујемо на турнирима у Шпанији и Француској, земљама које су најбоље у Европи. Одиграћемо укупно десет утакмица после чега ћемо добити пуно реалнију слику о нашим могућностима – закључила је Марина Маљковић.

Капитен нашег тима Милица Дабовић истиче да је једва дочекала да почну припреме националног тима:

– Пуаза је била неуобичајено дуга. Ужелела сам се кошарке и срећна сам што сам поново са репрезентативним другарицама. Радујем се почетку припрема за Светско првенство где ћемо играти на највишем могућем ниову, са најбољим екипама. Налазимо се у веома тешкој групи, многи кажу групи смрти, али имамо право на своје снове и веру да се чуда понекад дешавају. Као и увек учинићемо све што је у нашој моћи, пружити максимум на свакој утакмици и будите сигурни да нећемо разочарати. Међутим, овај шампионат треба пре свега да буде одскочна даска за Европско првенство следеће године, које је уједно и квалификационо за Олимпијске игре у Рију што је крајњи циљ ове генерације.