Овогодишња сезона „3X3“ кошарке у Србији почеће већ 14. маја турниром у Крагујевцу. Ово ће до сада бити сезона са највише организованих турнира у оквиру државног првенства у организацији КСС и регионалних кошаркашких савеза. Требало би да буде организовано око 20 турнира по регионима, како квалификационих, тако и финалних на нивоу региона, да би победници региона учествовали на великом финалном турниру који ће дати „3X3“ првака Србије за 2016. годину. Победника ће, највероватније, чекати место на Светском Мастерс финалу. У наредних неколико дана ће дефинитивно бити познат календар турнира организованих у оквиру КСС „3X3“ првенства Србије.

На репрезентативном плану нас такође очекује врло узбудљива сезона. Сениорска мушка репрезентација ће покушати да 1. и 2. јула 2016. избори пласман на Европско првенство кроз квалификациони турнир, који ће се одржати у Амстердаму (Холандија). Поред још осам земаља учесница (домаћин Холандија, Турска, Русија, Немачка, Швајцарска, Азербејџан, Словачка и Велс) наша репрезентација мора да се избори за једно од прва четири места која воде на Европско првенство које ће бити одржано 2. до 4.септембра.

И то није све… Србија ће први пут имати и женску сениорску репрезентацију у баскету „3Х3“! Наиме, на иницијативу сектора за женску кошарку КСС, потпредседнице Ане Јоковић и комесара Прве женске лиге Србије Оливере Кривокапић Драгићевић, формираће се женска репрезентација, која ће ове године, 1. и 2. јула у Амстердаму, играти у квалификацијама за Европско првенство, које ће бити одржано 2. до 4.септембра. Пре тога, у Србији ће бити одиграно неколико турнира после којих ће бити изабрана репрезентација од четири играчице која ће путовати на квалификације у Холандију, где ће за ривале имати селекције Холандије, Чешке, Израела, Немачке, Белгије, Естоније, Украјине и Велса.

Поред сениорске конкуренције, мушка јуниорска У18 репрезентација ће учествовати на квалификацијама за Европско првенство за јуниоре. Квалификације наших јуниора биће одржане у Риги (Летонија) 16. и 17.јула 2016, где ће наш тим уз још 14 репезентација (Румунија, Турска, Шпанија, Пољска, Израел, Словенија, Немачка, Русија, Белорусија, Летонија, Украјина, Бугарска, Македонија и Јерменија) покушати да се избори за једно од шест места која воде на Европско првенство у Мађарској (9. до 11. септембра)