Репрезентација Србије, играчи рођени 1996. године и млађи, почела је данас припреме за Европско првенство које се од 16. до 24. јула одржава у Хелсинкију. Наш млади тим браниће златну медаљу освојену прошле године у италијанском Лињану. Селектору Александру Бућану на првој прозивци јавило се 17 играча који ће први део припрема одржати у Вршцу, где ће одиграти две утакмице са селекцијом Финске(30. јун. и 1. јул) , а главну проверу имати на престижном турниру „Тургут Атакол“ (5.- 9. јул) у Истанбулу.

Од репрезентације Србије се увек очекује да се бори за медаље и висок пласман. Наравно од тога правила ни овога пута нећемо да одступимо. Нисмо оптерећени и немамо притисак због резулатата који су прошле године постигли наши старији другари. Ово је друга генерација и нека сасвим нова прича. Ови момци су у прошлости имали добрих и лоших момената. Били су други у Европи у јуниорској конкуренцији, али су кикснули прошле године на Светском првенству – истакао је селектор Бућан.

Са првобитног списка од 18 играча на прозивци се није појавио само Војислав Стојановић:

Воја је доживео у финишу сезоне јаку дисторзију зглоба. Постоји бојазан да би нови напори могли да успоре његов опоравак и за сада не желимо ништа да ризикујемо.

Србија ће на шампионату у Финској играту у групи „Ц“ са селекцијама Словеније, Летоније и Украјине:

Ове године је веома специфичан припремни период, а такође је промењен и систем такмичења. Имаћемо у Вршцу само 14 дана за тренинг, затим две утакмице са Финском, док ће на турниру у Турској екипа бити у такмичарском ритму. Практично нећемо имати времена за рад на кондиционој спреми. Од првог дана радићемо на кошарци, а потребно је да играче освежимо и одморимо од напорних сезона. Услед новог система такмичења, утакмице у групи нису од пресудне важности, јер све екипе после тога иду у осмину финала. Следи елиминациона фаза која више погодује слабијим екипама. У сваком случају урадићемо све да се што боље припремимо за шампионат и на најбољи начин репрезентујемо српску кошарку – закључио је Александар Бућан.

На списку селектора Бућана налазе се следећи играчи: Илија Ђоковић, Стефан Лазаревић, Данило Остојић и Марко Радовановић (ФМП), Урош Чарапић и Матија Поповић (Борац Чачак), Радован Ђоковић, Никола Павловић и Стефан Симић (Мега Лекс), Младен Грушановић (Јагодина), Стеван Јеремић (Беовук), Слободан Јовановић и Вања Маринковић (Партизан НИС), Никола Кочовић  (Металац Ваљево), Стефан Пено (Шпанија), Василије Вучетић (Словенија) и Душан Ковачевић (САД).

У Стручном штабу младе репрезентације Србије поред селектора Александра Бућана, налазе још помоћни тренери: Жарко Милаковић, Александар Бјелић, и Никола Марковић, кондициони тренер Милош Цветановић и физиотерапеут Михајло Михајловић.