Данас је у “Кући кошарке“ одржана конференција за медије чија је тема била окупљање, почетак припрема и учешће мушке репрезентације до 18 година на престижном турниру „Алберт Швајцер“ у Манхајму (26. март – 03. април), који представља незванично светско првенство за јуниоре.
Наши јуниори се окупљају сутра и одмах путују на припреме у Врњачку Бању, а за Немачку крећу после десет дана, 25. марта.
На ову тему, први је говорио потпредседник КСС за мушку кошарку Игор Ракочевић

– Наши јуниори путују у Манхајм, на незванично првенство света, где ће учествовати најбоље екипе у том узрасту. Наша група са Турском, Аустралијом, Јапаном, Немачком и Аргентином је изузетно јака. То је прва и најбитнија провера за ову генерацију. Желимо да представимо нашег селектора, прослављеног бившег кошаркашког аса Милана Гуровића, који је имао одличне резултате на клупи ФМП, велико искуство са репрезентацијом, освојене златне медаље на европском и светском првенству и сигурно зна добро ту материју и психологију играча, посебно на интернационалним такмичењима. Очекујемо доста од њега, помогли смо му у великој мери организацијом едукативних тренинга свуда по Србији. Циљ те акције је био да му се презентује што више играча и да се направи први филтер и селекција тих играча.

На списку је и четири јуниора који играју у иностранству, као и по један из Републике Српске и БиХ.

– Велика нам је част и задовољство да кажемо да смо направили фантастичан контакт са људима из Републике Српске и да ће Немања Николић бити у саставу за „Алберт Швајцер“ турнир у Манхајму и кандитат Европско првенство. Чак и за кадетску репрезентацију имамо двојицу играча из Републике Српске који ће бити у тиму – Секулић и Илић. То је нешто ново што је КСС успео да у претходних неколико месеци уради. Деца из Републике Српске заслужују да имају исти третман и шансу да обуку наш дрес – објаснио је Ракочевић.

Директор мушких репрезентативних селекција Владимир Кузмановић истакао је да је задољан акцијама које су претходиле окупљању јуниорске селекције.

– Захвални смо клубовима који су нам изашли у сусрет, у великој већини послали су све своје играче, тако да први пут имамо увид у скоро све који играју у нашој земљи. Такође, уз велику помоћ људи из Савеза, први пут смо успели да добијемо десет дана за припреме. Раније се обично дешавало да су припреме трају четири-пет дана, што није довољно, а сада смо наишли на велики и конкретан допринос клубова, направљена је рупа у календару која неће много однети што се Јуниорске лиге тиче, али ће много значити тренеру Гуровићу.

И то није све…

– Много играча нам је у дијаспори, успели смо да обезбедимо присуство многих од њих. Успевамо да пратимо и њихове утакмице, постоји одлична сарадња са тренерима у дијаспори, који нам достављају извештаје, тренутне форме тих играча и информације о играчима за које још нисмо чули. Пратимо све узрасте, до јуниорског стажа, на максималном могућем нивоу – рекао је Кузмановић.

Тренер У18 репрезентације Милан Гуровић захвалио се на указаној шанси.

– Желео бих да се захвалим КСС, на челу са председником Драганом Ђиласом, Игором Ракочевићем и Дејаном Томашевићем, који су веровали у мене и мој рад. Част ми је и задовољство што сам део овог тима, део Србије. Надам се да ћу оправдати очекивања. Сутра крећемо на припреме, очекивања су увек велика, јер репрезентација Србије, о ком год узрасту да је реч, увек тежи да иде на злато. Оно што могу да обећам је ред, рад и дисциплина. А потајно можемо да се надамо успеху…

Гуровић се осврнуо и на план и програм рада.

– Бићемо десет дана у Врњачкој Бањи, одиграћемо две контролне утакмице са Алексинцем и Слогом, а ова друга ће бити отворена за публику у Краљеву. Ту ћу већ знати имена 12 играча који ће ићи у Манхајм. Сви имају подједнаке шансе, никоме није гарантовано место. Ово је само увертира пред Европско првенство у Турској које је на програму наредног лета – објашњава Гуровић.

На списку путника за Врњачку Бању су: Алекса Ускоковић, Петар Ребић, Алекса Раданов, Бориша Симанић, Стефан Ђорђевић и Матија Радовић (Црвена звезда Телеком), Новак Мусић (Мега Лекс), Стефан Аџић, Тадија Тадић и Милош Глишић (Партизан НИС), Симеон Јовић (Војводина), Лука Васић (Пирот), Немања Николић (Игокеа), Алекса Степановић (Спарс БиХ), Бојан Нешић (Сарагоса), Андрија Марјановић (Барселона), Немања Динчић (Асгеко баскет Италија) и Данило Петровић (Виртус Болоња).

 

О Дину Радончићу
О ситуацији са Дином Радончићем, кошаркашем мадридског Реала који је требало да буде у нашој јуниорској репрезентацији, говорио је Игор Ракочевић.

– Што се тиче Радончића и случајева таквог типа, и те како смо били активни у контакту са његовим оцем и његовим клубом, покушавајући да предочимо колико је битно, поготово у тим годинама, играти за репрезентацију и помоћи својој земљи. Нисмо наступили као нека сила и терали га да мора да игра, нити смо претили казнама, већ смо на људски и спортски начин пришли његовој породици и предочили да стварно треба да обуче дрес Србије. Добили смо доста информација и све су у смислу да се он још није одлучио када ће да игра за репрезентацију. С обзиром на то да је од своје 11 године, прошао кроз све едукативне и развојне програме КСС, он по правилу ФИБА до 21. године не може да игра за било коју другу репрезентацију осим за нашу. Што се нас тиче, питање није за кога ће играти, већ када. Сада не можемо да га натерамо да игра, као ни неке друге момке који су у сличној ситуацији. Све смо покушали, сада је све на Радончићу. Чак смо причали и са Албертом Ангулом, координатором млађих категорија у Реалу и добили смо одговор да нико из тог клуба не може да учествује у Манхајму због школских обавеза. Видећемо како ће ситуација да се развија даље до Европског првенства. Надамо се да ће Дино схватити колико је битно да се игра за репрезентацију и да само он може од тога да профитира – јасан је Ракочевић.