Јуниорска 3х3 репрезентација Србије првог дана квалификација за Европско првенство остварила је половичан успех – поражена је од Шпаније у првом мечу дана, да би победом на Великом Британијом поправила утисак и остала у игри за пласман у прве две екипе у групи.
Први меч који су наши јуниори играли на квалификационом турниру био је изузетно тврд, среле су две прилично изједначене екипе, те је и већ део меча био изједначен. Меч је обележио велики број фаулова на обе стране, из чега је произашао и велики број слободних бацања за обе екипе, што је наша селекција и искористила на најбољи начин (имала је прилично добар проценат реализације слободних бацања), али за нашу екипу је највећи проблем била чињеница да није погођен нити један шут за два поена. Осим тога, репрезентација Србије се није најбоље снашла у самој завршници меча, те је Шпанија на крају славила резултатом 21:16.

Победом у следећем мечу дана над репрезентацијом Велике Британије резултатом 21:15, Србија је успела да поправи утисак и остане у борби за пласман на Европско првенство. Против Британаца је старт самог меча био прилично изједначен, да би од резултата 10:10, на терену постојала само једна екипа. Србији је „прорадио“ и шут ван линије за два поена што је још једна позитивна ствар у вези са овом утакмицом.

У преосталим мечевима дана у нашој групи остварени су следећи резултати: Холандија-Велика Британија 14:11 и Шпанија-Холандија 21:15, тако да то значи да ће другу екипу која ће ући у полуфинале (чији ће победник бити директан учесник ЕП) директно одлучити сусрет Србије и Холандије који је сутра (у недељу 4.августа) на програму од 18.20 часова. У случају победе у овом мечу, репрезентацију Србије ће за пролазак на ЕП чекати сусрет против првопласиране екипе у групи А у којој се налазе репрезентације Италије, Хрватске, Пољске, Ирске и Немачке.

Подсећамо да се сви директни преноси утакмица из Реиетија могу пратити на званичној веб страници квалификационог турнира на адреси:

http://www.fiba.basketball/europe/3x3U18/2019/Italy
као и на званичном „јутјуб“ ФИБА каналу
https://www.youtube.com/user/3x3planet