Истински љубитељи кошарке, пријатељи и поштоваоци лика и дела легендарног тренера Ранка Жеравице (1929–2015) не заборављају сјајног човека и стручњака. У Новом Милошеву, на плацу поред Ранкове родне куће, у склопу манифестације “Залазак у свитању”, положен је камен темељац „Музеја Ранко Жеравица“, који ће бити посвећен животу и делу прослављеног ствараоца и прегаоца трофејног спорта под обручима.

И не само то, тај несвакидашњи спортско-меморијални комплекс сведочиће о историји наше краљице игара и служиће будућим генерацијама заљубљеницима у кошарку, јер је пројектом “Фондације Жеравица” предвиђено да се поред музејског објекта направи модерно наткривено кошаркашко игралиште са трибинама.
Камен темељац је положила Зага Жеравица, супруга Ранка Жеравице, која је свечани, симболичан чин, уз помоћ Ранковог братанца Чеде Жеравице, најавила показивањем пиштаљке и тренерске лиценце непоновљивог стратега.

Истом приликом на имању породице Жеравица, у присуству бројних гостију, организована је свечаност, пригодан културноуметнички програм, у комe су учествовали глумац Иван Бекјарев и певач староградских песама Милан Прунић, као и певачко друштво “Банатска одисеја” из Новог Милошева, предвођено хармоникашем Иваном Стојановим.

Присутне су поздравили и Саша Максимовић, председник Општине Нови Бечеј, Зага Жеравица и Мирољуб Дуги Дамњановић, некадашњи Ранков играч и легенда КК Раднички. Овом сјајном догађају присуствовали су многи кошаркашки радници…
А творац чудесног музеја технике – „Музеја Жеравица“, који се налази преко пута будућег кошаркашког здања, Чеда Жеравица, организовао је прави носталгичан хепенинг, тракторијаду, вршидбу жита, при чему су коришћени стари, вредни, ретки експонати из пребогате музејске збирке.

На радост посетилаца и малишана, дочаран је идилични банатски амбијент у којем је поникао и стасао чувени Ранко Жеравица, када још није ни сањао да ће да постане један од пионира тренерског посла на нашим просторима и вине се у планетарни врх (власник златне медаље на СП 1970. и на ОИ у Москви 1980.).

Као што је познато, на имању породице Жеравица у Новом Милошеву је 1936. године основана прва машинска радионица, да би поправка пумпи за убризгавање горива почела 1972, а први уговор о сарадњи са компанијом “Robert Bosch GmbH” потписан је 1981, при чему је све то остварено учешћем три генерације фамилије Жеравица и запослених радника у “Bosch Diesel Centru Žeravica”, а ту традицију на фантастичан начин негује Чеда Жеравица.

Али, на срећу наше кошарке, Ранко Жеравица је на почетку свог богатог опуса учествовао у постављању неког другог камена темељца, утемељио златни поход наше кошарке, изнедрио славну традицију југословенског и српског спорта под обручима.

На прекрасном имању породице Жеравица видели смо парни ваљак, олд тајмере, мотоцикле, тракторе свих генерација, све у возном стању, затим, безброј експоната из разних заната, поготово оних карактеристичних за војвођанско, равничарско поднебље.
Међутим, Ранко Жеравица, члан ФИБА Куће славних, био је мајстор у покретању другачије машинерије, такође вечне и прецизне…
Остаје само да пожелимо да “Музеј Ранко Жеравица” што пре отвори врата на свеопшту корист, а дан после светковине “Залазак у свитању”, у оближњој Кикинди, покренута је иницијатива да Спортски центар и улица у том граду понесу име легендарног тренера.