Женска кошаркашка репрезентација Србије доживела је и други пораз на турниру четири нације у Кини. Боља од наших кошаркашица овога пута била је селекција Аустралије са 66:42 (10:11, 10:10, 30:10, 16:11).

Прво полувреме протекло је у сталном вођству репрезентације Србије. Игра на мали број поена говори да су оба тима била веома чврста у одбрани, на ивици фаула, што су арбитри толерисали. Интересантно је да је наш тим прво полувреме завршио у плусу и поред седам промашених слободних бацања, седам ухваћених лопти мање и без погођеног шута за три поена.

Кључна је била трећа четвртина, у којој су Аустралијанке за само пет минута постигле исти број поена колико су дале у читавом првом полувремену. Послужио их је шут за три поена, па су у том периоду дале чак четири тројке, а имале су и четири лагане реализације из контранапада, после украдених лопти.

Наш тим је на овој утакмици погодио само једну тројку из 14 покушаја, а реализовао је само 47 посто изведених слободних бацања. Аустралија је доминирала у скоку (44-27) уз 14 ухваћених лопти у офанзиви. Србија је имала само три асистенције, уз осам украдених и 16 продатих лопти.

– Ушли смо нервозно у сам почетак утакмице што се одразило на наш напад и
генерално на напад на целој утакмици, јер смо давали само по десетак поена
по четвртини. Оно што је добро, што смо у првом полувремену контролисали
њихов напад, али од треће четвртине смо допустили велики број поена из
контранапада и опет смо имали проблем у скоку. Екипа Аустралије је доста
физички јача од нас. Имали смо доста проблема са њима у игри један на један
и у скок игри – истакао је тренер Милош Пађен.

– Нисмо биле спремне за њихову агресивну игру. Опет смо имале проблем у
скоку, што генерално морамо да исправљамо. Мислим да су нас претрчале. Ово
су утакмице на којима треба да учимо и да видимо који су наши недостаци.
Поново ћемо се састати са Аустралијом, па ћемо пробати да исправимо грешке – рекла је Александра Црвендакић.

Аустралија се припрема за Светски шампионат који се крајем септембра одржава у Шпанији, где ће играти у групи заједно са домаћином, Француском и Летонијом. На ФИБА светској ранг листи заузимају четврто место. Биле су бронзане на прошлом Светском шампионату у Турској, док су 2006. године на Мундијалу освојиле злато.

Србија је у Кину отпутовала без селекторке Марине Маљковић и неколицине водећих играчица, а у жељи да се пружи шанса млађим снагама. Нашу репрезентацију на турнеји у Кини очекује још дуел у понедељак од 10 часова по нашем времену против Аргентине, док ће још три утакмице против истих противница одиграти у граду Хуаихуа-Јишоу.

СРБИЈА: Поповић, Чађо 6, Јовановић 4, Рачић 1, Црвендакић 2, Шкорић 3,
Брајковић, Станковић 10, Цукић 5, Топузовић 2, Станаћев 5, Мандић 4.

АУСТРАЛИЈА: О’Хеј 11, Лејви 4, Менсфилд 4, Бликевс 2, Грифин 14, Ебзери 6,
Мадген, Кунек 2, Магбегор 8, Гарбин 1, Сикемп 4, Тупеа 10.