Женска кошаркашка репрезентација Србије доживела је пораз у пријатељској припремној утакмици у Рију против Аустралије резултатом 72:50 (24:7, 15:12, 18:21, 15:10). Пораз је уследио само дан после тријумфа у такође припремној утакмици против домаћина Бразила.
Питање победника решено је већ у првој четвртини у коју је Аустралија ушла изузетно снажно. Наше кошаркашице у преостале три четвртине биле су мање–више у егалу, трећу су решиле у своју корист, али нису у потпуности успеле да парирају веома квалитетном ривалу, који је само пре неколико дана одиграо врло добар меч против Американки.
Припремни дуели против Бразила и Аустралије били су затвореног типа, без присуства гледалаца, а због правилника није било могуће ангажовање судија, па су на њима правду делили чланови стручних штабова. Основна идеја је била да се провери тренутна форма, као и да се наше репрезентативке адаптирају и упознају са оним што ће их чекати на Олимписком турниру.

– Провере против Бразила и Аустралије су нам дале праве слику онога што нас очекује на турниру и са колико квалитетним екипама ћемо водити борбе. Ово је један потпуно други ниво кошарке, на који у овој провери нисмо успеле да се прилагодимо. Са веома добром игром Аустралије поклопила се и наша лоша партија. Да би уопште могле да будемо конкурентне, наша борбеност и тимска игра морају бити на највишем нивоу. Са таквим приступом, можемо нечему да се надамо – истакла је селекторка Марина Маљковић.

Репрезентативке Србије такмичење на Олимпијским играма почињу 7. августа утакмицом против Шпаније у 19.15 сати.