Репрезентација Србије (игра чице до 16 година) пласирала се у финале Европског првенства “Б” дивизије које се одржава у Матосињосу (Португалија)! Изабранице селектора Зорана Тира самим пласманом у финале, аутоматски су избориле и повратак у елитну дивизију европске кошарке, што је био примарни циљ, зацртан још првог дана припрема за шампионат у Португалији. Наш млади тим је у полуфиналном дуелу захваљујући феноменалној игри у првом полувремену декласирао селекцију Данске, а у недељу од 19 :30 часова бориће се за златну медаљу са победником меча Португалија – Финска: Србија У16– Данска У16 77:46 (25:8, 17:8, 13:15, 22:15) .

Са огромном коли чином енергије и борбености српске кадеткиње су започеле најважнији меч на шампионату. Резултат таквог приступа игри и велике жеље за победом било је вођство од 10:0 у трећем минуту, а на крају прве четвртине предност нашег младог тима износила је чак 17 поена разлике – 25:8. Изабранице селектора Тира нису имале намеру да смање темпо, већ су преко разиграних Александре Катанић и Јоване Ногић до краја првог полувремена распр шиле све наде селекције Данске да могу до финала и борбе за златну медаљу- 42:16.

Током треће четвртине наше репрезентативке су све више размишљале о сутрашњем финалном мечу, што су борбене Данкиње искористиле да бар донекле смање заостатак. Ипак, у финалној деоници кошаркашице Србије су поново додале гас, заиграле снажно у одбрани и серијом контранапада и прецизних шутева Снежане Богићевић и Јоване Јововић оствариле више него убедљив тријумф изражен са 31. поеном разликом – 77:46.

– Одиграли смо најбољу утакмицу од по че тка шампионата, решили све дилеме већ после прве четвртине у којој смо примили само осам поена. Ово је тимска победа до које смо дошли сјајном колективном одбраном што нам је омогућило велики број лаких поена. Девојке су испуниле сва очекивања, максимално одрадиле све постављене задатке. Остварили смо наш циљ, поново смо у елитној дивизији где нам је свакако и место. Међутим, не желимо тиме да се задовољимо. Учинићемо све да у сутрашњем финалу освојимо златну медаљу и да се на прави начин вратимо на велику сцену европске кошарке – истакао је Зоран Тир, селектор женске У16 репрезентације Србије .

СРБИЈА У16: Зец 6 , Катанић 13, Подунавац, Шубашић 6, Јововић 12, Арсенић, Богићевић 13, Ногић 18, Зељковић, Вучковић, Михаиловић 2, Стојиљковић 7.

ДАНСКА У16: Ноерегард 4, Мортенсен 11, Могенсен 2, Мелер, Хорнеман, Пехаџић 11, Камп, Гарднер 7, Еспенсен, Микелсен 9, Хог, Ларсен 2.

Комплетна статистика: линк >>>