Репрезентација Србије, играчице до 18 година, већ после прве утакмице у другој фази Европског првенства у Португалији и убедљиве победе против Словеније (79:62) осигурала је пласман у четвртфинале шампионата. Уследили су порази од Француске (52:68) и Русије (64:68), тако да су српске јуниорке заузеле треће место у групи „Е“, што им је за противника у четвртфиналу донело селекцију Италије, која је после пет узастопних тријумфа изгубила од Шпаније и завршила на другом месту групе „Ф“. Осим борбе за пласман у полуфинале, овај дуел добија на значају и због могућности да изабранице селектора Зорана Тира обезбеде директно учешће на У19 Светском првенству следеће године у Русији на које ће се квалификовати први пет селекција са шампионата у Португалији.

– Очекује нас најважнији меч на шампионату после кога че бити познато да ли смо игри за једну од медаља или не. Имамо шансу да се пласирамо у полуфинале, ако све девојке покажу огромну жељу и дају свој максимум. Сада се заборавља све што је урађено у претходном делу турнира, колико је ко остварио победа и како је играо до сада – наглашава Зоран Тир.

Селектор женске јуниорске репрезентације Србије бираним речима говори о селекцији Италије, али верује у своје изабранице:

– Компактна су екипа, играју брзо, агресивно, а главна опасност свакако прети од Cеcилие Зандаласани која је њихов лидер у готово свим статистичким категоријама. Ради се о пре свега шутерској екипи, која ако уђе у прави ритам добија на самопоуздању и тешко јој је парирати. Наш први задатак биће да их спречимо да шутирају изизгледних позиција и да искористимо висинску предност. Такође, сматрам да против италијанске одбране и наша „пик-н-рол“ игра може да дође до изражаја. Оно што константно понављам да већина наших девојка није у каријери имала довољно тешких утакмица и да им понекад у критичним ситуацијама пада концентрација. Потребно је да верују у свој таленат и квалитет, који свакако поседују, што ће нам бити од велике важности у дуелу са Италијанкама – закључио је Зоран Тир, селектор женске У18 репрезентације Србије.

ПАРОВИ ЧЕТВРТФИНАЛА:

Француска – Холандије (17:30)
Русија – Хрватска (17:30)
Шпанија – Белгија (21:45)
Србија – Италија (21:45)