Кошаркашки савез Србије у наредних 15 дана планира обилазак и посету кошаркашким клубовима са подручја која су била најугроженија недавним катастрофалним поплавама.

Прва посета учињена је 30. октобра и то клубовима са територије општина града Београда које су биле најугроженије и претрпеле највеће последице.

Делегација коју су испред Кошаркашког савеза Србије чинили Дејан Томашевић потпредседник КСС, Бошко Аџић координатор региона КСС и Дејан Димитријевић председник Кошаркашког савеза Београда посетила је Обреновац. На скупу у просторијама општине Обреновац чији је домаћин испред градске општине Обреновац био Иван Јегоровић члан Општинског већа задужен за спорт присуствовали су представници клубова Раднички Обреновац, АБА Барич, Слобода Барич и Умка.

Од стране Кошаркашког савеза клубовима је уручена одређена количина спортске опреме у виду кошаркашких лопти, тренерки за тренере, мајица, дресова. Акцији се придружило и Удружење кошаркашких тренера Србије донацијом одређене количине тренерских мајица и драгоцене стручне тренерске литературе књига Боривоја Ценића.

Представник општине Обреновац и представници клубова упознали су кошаркашке лидере са великим проблемима у организацији рада и такмичења ових клубова, али и са пуно оптимистичких предвиђања када је у питању наредни период. Највећи проблем представља спортска сала у Обреновцу која ће бити санирана тек у другој половини 2015. године, као и изградња још једне школске сале потпуно условне за сва такмичења, чији се завршетак очекује до половине наредне године.

Оно што посебно радује јесте да у Обреновцу функционише јединствен модел финансирања спортских клубова од стране локалне самоуправе који би могао да послужи као пример и осталим локалним самоуправама. Тим моделом деца су ослободјена плаћања чланарина а клубови имају стабилно финансирање по веома стимулативном моделу према броју деце. Овај модел је допринео да се број деце који тренирају кошарку удвостручио.

После посете Обреновцу делегација је обишла и Лазаревац где је у просторијама Кошаркашког клуба Колубара одржан састанак са руководством клуба. Дан пре ове посете изабрано је ново привремено руководство клуба.

Представници Савеза су исказали посебну бригу за КК Колубару као значајног партнера који је у претходне две такмичарске сезоне помогао Савезу организацијом два изузетно успешна Финална турнира КУП-а Милана Циге Васојевића и овом приликом преузели обавезу изналажења додатне могућности за помоћ опоравку КК Колубара. Представницима КК Колубара уручена је спортска опрема кошаркашке лопте, дресови, мајице, тренерке и стручна литература.

Делегација КСС је упозната са проблемима КК Колубара, како са недостатком термина за тренинге због заузетости спортске хале смештајем расељених, тако и са веома лошом финансијске ситуације у клубу. Међутим, и овом приликом је зрачио оптимизам јер се у наредних неколико дана очекује да хала буде поново на располагању спортистима. Оптимизам је посебно био видан код назовимо новог руководства у коме су се поново ангажовали некадашњи изузетно агилни кошаркашки радници које предводи нови председникМилорад Рајковић, као и увек присутни Слободан Синђелић. Спречено је одустајање од сениорског ранга такмичења, тако да је клуб започео такмичење у оквиру Друге мушке лиге. Направљен је план финансијске консолидације и појачања у играчком кадру, како би се клуб одржао у постојећем рангу. За очекивати је и да у наредној години локална самоуправа значајније помогне клуб.

У наредном периоду у плану је посета угроженим клубовима са подручја Западне Србије као што су Крупањ и Бајина Башта и Централне Србије као што су Свилајнац, Параћин и Трстеник.