Најбољи српски кошаркаши одрадили су последњи тренинг пред почетак Европског првенства у Литванији и премијерни дуел са селекцијом Италије (среда, 14.15 часова). Иако је било доста несугласица са организаторима шампионата око термина и места овог тренинга пронађено је ипак компромисно решење. Због техничких проба семафора и осталих електронских уређаја, првих сат времена наш тим је вежбао у „Шиаулаи Арени“ где ће сутра играти против Италије, а других 60 минута у помоћној сали дворане у Шиаулаиу. Ипак, то није сметало изабраницима селектора Душана Ивковића да на најбољи начин искористе овај тренинг, као последњу припрему пред искушења која следе:

– Нећемо тренирати на дан утакмице из практичних разлога. Меч почиње веома рано (15:15 часова по локалном времену), имаћемо само један састанак и видео припрему за меч са Италијанима. Играчи су веома расположени, чини ми се да једва чекају да почне шампионат, да крену утакмице за које се већ дуго спремамо– истакао је селектор Ивковић.

Селектор Душан Ивковић детаљно је проучио првог противника на шампионату у Литванији, селекцију Италије:

– Италијани су добили одређене кредите самим тим што учествују на овом Европском првенству. Сагледавајући композицију и хемију њиховог тима, укључивањем у састав НБА играча после неколико година, сасвим је могуће да њихова мотивација буде на највишем нивоу на самом старту шампионата. Познато је да су прве утакмице на сваком првенству далеко најтеже. Значи потребна је концентрација, потребно је велико стрпљење. Битно је да наметнемо наш стили игре, систем игре који градимо већ четири године.

Сви репрезентативци су сјајно расположени и једва чекају почетак шампионата. Повреда једино мучи плејмејкера Стефана Марковића.

– Паузирао је четири дана. Тренирао је данас са одређеном дозом бола. Стефан Марковић је веома битан у нашем систему, поготово приликом промене ритма игре– закључио је селектор репрезентације Србије, Душан Ивковић.

Миленко Тепић, признаје да постоји мала доза нервозе што је сасвим нормално пред почетак Европског првенства:

– Пошто постоји нервоза, сигуран сам да смо на правом месту. Међутим, уверен сам да ће се та нервоза и позитвна трема пренети већ сутра на терен у најбољем могућем светлу.

Поуздани бек наше репрезентације истиче квалитет селекције Италије коју веома респектује:

– Италијани имају велики мотив у Литванији, без обзира што су стигли са вајлд кардом. Имају у својим редовима три НБА играча који имају битне улоге у својим клубовима. Остали играчи су дуго година у репрезентацији и без обзира што нису имали успешне резултате, имају добру окосницу тима, систем игре и свакако су екипа за респект. Далеко од тога да их се плашимо, већ само говорим о њиховом објективном квалитету. Такође, свесни смо, да само ако будемо играли на максималном нивоу, на свим утакмицама на шампионату можемо да се боримо за победу против свих ривала– уверава Миленко Тепић.

[separator style_type=“none“ top_margin=“5″ bottom_margin=“0″ sep_color=“#ffffff“ icon=““ width=““ class=““ id=““]