Министар омладине и спорта Вања Удовичић обишао је данас Омладинско-спортски центар Караташ у Кладову са директором Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Александером Бецом и разговарао са њим о наставку и унапређењу сарадње. Караташ је препознат као највећи и најуспешнији камп у Србији и јединствен у региону, у коме током целе године спортисти из 30 спортова имају идеалне услове за тренинг.

Министра Удовичића и предствнике ГИЗ-а у Караташу је дочекао потпредседник Кошаркашког савеза Србије за мушку кошарку Игор Ракочевић, који тренутно спроводи програм тренинг-кампа у организацији КСС уз учешће више од стотину полазника.

У 2019. години укупно 63 спортска савеза изводиће тренинг-кампове у Караташу – за десет одсто више него раније, а очекује се да ће кроз њих проћи више од 3.000 деце свих узрасних категорија и селекција.

– Драго ми је да смо данас могли да се уверимо да овај камп и те како служи сврси. Можемо да се похвалимо да Кладово има прави бисер и најбоље услове за тренинг младих спортиста у целој Србији – рекао је Удовичић.

Према његовим речима, оно што смо затекли пре пет година није било репрезентативно, али данас деца овде тренирају у најбољим условима.

– Одавде, верујем, долазе нови шампиони. Драго ми је што шаљемо слику тимског духа и захваљујем се председнику општине Кладово, директору ГИЗ-а на изузетној сарадњи, али никада се не задовољавамо и желимо да ово место унапредимо, да окупља младе из целе Европе и најбоље младе спортисте. Сваке године ћемо наставити да реновирамо, МОС је овде највећи инвеститор и показујемо да на исти начин гледамо на све делове Србије. Такође, чули смо и да неке ствари не ваљају и у најбржем року ћемо све то поправити како бисмо остали лидери у овом пољу, привлачили госте, пре свега из Румуније и да додатно побољшавамо систем спорта – истакао је Удовичић.

Први човек ГИЗ- а за Србију Александер Бец истакао је да је импресиониран оним што је видео у Караташу.

– Видео сам идеалне услове за рад младих спортиста, ми ћемо заједно са Министарством наставити да подржавамо пројекте који помажу младима – рекао је он и захвалио свима на добродошлици.

Председник општине Кладово Саша Николић захвалио се Министарству омладине и спорта на подршци и истакао да ће локална самоуправа учинити све на додатном развоју кампа, док је Игор Ракочевић нагласио да су услови за рад младих кошаркаша феноменални и да је уверен да на овом месту стасавају нови асови српске кошарке.

Заједничка посета Караташу представљала је увод у реализацију новог пројекта Министарства омладине и спорта и ГИЗ-а, који ће објединити најважније елементе три претходно успешно спроведена и запажена пројекта: „Подстицање запошљавања младих“, „Реформа средњег стручног образовања“ и „Немачко-српска иницијатива за одрживи раст и запошљавање“.

Текст и фото: Танјуг