Селектор женске У19 селекције Зоран Ковачић одредио је коначан састав тима који ће учествовати на Светском првенству у Литванији које се одржава од 18. до 28. јула. Дан пре поласка на шампионат селектор наших јуниорки саоштио је списак од 12 кошаркашица, на којем се нису нашле Маријана Чорто, Теодора Загорац, Александра Тришић и Анђелина Радић.

– У овом тренутку ово је наш најбољи тим за који смо се одлучили после 42 тренинга и девет контролних утакмица у припремном периоду. Урадили смо све што је било до Стручног штаба и играчица. Верујем да смо потпуно спремни, на физичком, као и техничко-тактичком плану. Имали смо одређених проблема, због календара такмичења на који нисмо могли да утичемо. Ковачевић, Станаћев и Топузовић су биле на Европском првенству младих репрезентација, тако да ћемо у комплетном саставу бити тек у авиону за Литванију. Ипак, ова генерација је дуго на окупу, добре се познаје и сигуран сам да ће све функционисати како треба – оптимиста је селектор Ковачић.

Стручни штаб је посебну пажњу посветио премијерном мечу на шампионату против селекције Јужне Кореје, због чега су у Новом Бечеју због сличног стила игре минулог викенда одиграна три сусрета против вршњакиња из Јапана:

– Свима је познато колики притисак и важност носи са собом сваки први меч на великом такмичењу. Кореја баш као и селекција Јапана, игра атипично, брзо, без игре “два на два”, без чврстих блокова, са честим шутевима из велике даљине. Било је потребно да се адаптирамо на такав стил игре и стекнемо представу шта нас очекује на премијери. Са нама су у групи још и Бразил, са којим смо отприлике у истом рангу, као и селекција Русије, коју добро познајемо, јер смо прошле године одиграли веома квалитетан меч, где смо до самог финиша били потпуно равноправни.

Што се тиче амбиција на Светском првенству у Литванији, селектор Ковачић је веома јасан:

– Наш циљ је пласман међу најбољих осам на шампионату. У четвртфиналу је све отворено, а немогуће је сада предвидтети развој догођаја и евенуталне противнике у борби за висок пласман. Лично био бих задовољан да девојке на сваком мечу пруже максимум, покажу шта знају и најаве да њихове време долази – закључио је Зоран Ковачић, селектор жеснске У19 репрезентације Србије.

Србију ће на Светском првенству у Литванији представљати следећих 12 кошаркашица: Александра Црвендакић, Александра Станаћев, Наташа Ковачевић, Кристина Топузовић, Олга Степановић, Анита Бошњак, Катарина Вучковић, Жаклина Јанковић, Ивана Бошковић, Јелена Ћирић, Сања Мандић и Јована Видаковић.

У Стручном штабу поред селектора Зорана Ковачића , налазе се још помоћни тренер Жељко Васиљевић, кондициони тренер Иван Зарић, физиотерапеут Игор Ковачић и тим менаџер Јелена Поповић.

Са У19 репрезентацијом на Светском првенству у Литванији све време шампионата биће и Ана Јоковић, потпредседница КСС задужена за женску кошарку.

Репрезентација Србије играће у групи “А” са селекцјама Бразила, Русије и Јужне Кореје. Први меч на шампионату изабранице селектора Ковачића одиграће у четвртак 18. јула од 14:00 часова против Јужне Кореје.