Млада репрезентација Србије (играчице до 20 година) уторак путује на Европско првенство које ће се од 4. до 14. јула одржати у Самсуну (Турска). Селектор Раденко Варагић задовољан је урађеним у припремном периоду и верује да је екипа спремна да пружи максимум на шампионату и оствари зацртани циљ – пласман у четвртфинале.

– Девојке су заиста одлично радиле у припремном периоду. Одиграли смо осам утакимица, остварили шест тријумфа. Створена је одлична атмосфера у екипи, чему су посебан замајац дале игре наше сениорске репрезентације на Европском првенству у Француској, које су нас својим играма и борбебошћу мотивисале да на сваком тренингу дамо све од себе. Имали смо и ситних проблема са повредама, због којих Наташа Ковачевић и Дијана Станчић нису играле на последњим контролним утакмицама против селекције Шведске. Међутим, биће потпуно спремне за шампионат у Турској. Тамара Мишковић већ има озбиљнију повреду и неће путовати са нама, као и Наташа Золотић, која је сјајно тренирала, доказала да је одличан играч и професионалц, али сам морао да донесем тешку одлуку и у последњем тренутку је изоставим из тима – истиче Раденко Варагић, селектор женске У20 селекције Србије.

На Европском првенству у Турској репрезентација Србије играће у групи “А” са селекцијама Холандије, Украјине и Белорусије.

– На шампионату прошле године све три ове селекције су играле у четвртфиналу, тако да нема дилеме да смо у тешкој групи. Селекција Холандије има чврст карактер, специфичан менталитет и увек су незгодан противник. Украјина и Белорусија су традиционлно опасни ривали. Играју без организованог система, све играчице одлично шутирају и имају индивидуални квалитет. Без обзира све верујем да имамо разлога за оптимизам, да можемо до друге фазе шампионата, где ће се водити борба за четвртфинале што је наш зацртани циљ на овом Европском првенству – закључио је селектор Раденко Варагић.

Боје Србије на Европском првенству у Турској браниће следећих 12 кошаркашица: Јована Ђорђевић, Кристина Топузовић, Ивана Брајковић, Зорана Маринковић, Јелена Станковић, Наташа Ковачевић, Александра Станаћев, Тамара Рајић, Дијана Станчић, Марија Мршић, Невена Марковић и Милица Тошковић.

У Стручном штабу женске У20 репрезентације Србије поред селектора Раденка Варагића, налазе се још и први помоћни тренер Милош Павловић, други помоћни тренер Милош Пађен, физиотерапеут Мирко Алексић, доктор репрезентације Момчило Јаковљевић, као и тим менаџер Јелена Поповић.