Досадашњи председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас поднео је оставку на данашњој седници Скупштине КСС, у складу са својом ранијом најавом саопштеном после историјског успеха мушке и женске сениорске репрезентације на Олимпијским играма у Рију.

Обративши се присутним делегатима, Ђилас је саопштио да напушта функцију, а Скупштина КСС се у складу са статутом није изјашњавала о тој његовој одлуци, већ је само констатовала.

– Био је договор да званично повлачење обавим пред вама, а не да то формално сазнајете кроз медије. Сматрали смо да би то требало радити пред људима који су ми дали подршку и са којима сам годинама сарађивао. Званично подносим оставку после шест година, сматрајући најискреније да је време да дође нови човек, са новом енергијом, идејама, да настави оно што смо започели пре шест година и да се КСС развија у складу са тим… Не постоје други разлози, то је био мој основни разлог и моји блиски сарадници знају да сам о томе са њима причао последњих месеци и да сам проценио да је прави тренутак након свега што смо урадили, а други ће проценити колико је то добро. На ову функцију сам дошао на предлог господина Боре Станковића и уз чињеницу да су ме кандидовала наша два велика клуба – Звезда и Партизан. Била су то другачија времена и надам се да сам својим радом стекао подршку великог дела кошаркашке Србије. Сви заједно смо веровали… Мој рад не би био могућ без Клеута, Томашевића, Бодироге и на првом месту Ане Јоковић. Урадили смо много тога. Душан Ивковић је радио волонтерски, имали смо храбрости да доведемо Ђорђевића и остварили смо успех. Ангажовали смо и Марину Маљковић, најмлађег селектора у Европи. У женској кошарци смо урадили много. Кренули смо од нуле и тек ће се видети шта смо урадили у женској кошарци. Надам се да ће Ана Јоковић наставити да води женски сектор у будућности. Поносан сам што су момци и девојке најбољи у Европи – рекао је Ђилас.

Ђилас је постао председник КСС 2011. године, а у његовом мандату мушка репрезентација освојила је сребро на Светском првенству 2014. и на Олимпијским играма 2016, уз наступ у полуфиналу прошлогодишњег Еуробаскета у Француској, док је женска сениорска селекција 2015. постала првак Европе, а 2016. је освојила бронзану медаљу на Олимпијским играма у Рију.

Нови председник, који има право да изабере потпредседнике, требало би да буде изабран на следећој седници Скупштине КСС 15. децембра. На овој седници, Драган Ђилас ће, на предлог генералног секретара Дејана Томашевића, који је Управни одбор прихватио, добити „златну значку КСС“.