Кошаркашки савези Србије и Кине и до сада су имали квалитетну сарадњу, која би у будућности могла да буде подигнута на виши ниво.

Наиме, током радне посете Кини, генерални секретар КСС Дејан Томашевић и представник за маркетинг КСС Љупче Жугић обишли су Кошаркашки савез Кине на позив госпође Xу, која заступа ову најмногољуднију државу света у разним секторима ФИБА.

Томашевића је угостио председник Кошаркашког савеза Кине Јао Минг, легендарни НБА кошаркаш и најбољи играч ове земље свих времена. Теме врло конструктивних разговора биле су проширење постојеће сарадње, јер репрезентације Кине, сениори и сениорке, већ годинама долазе на позиве КСС на турнире у Србију.

Ове године успешна сарадња ће кренути и у другом смеру. Наше женска и мушка сениорска репрезентација овог лета путују у Кину, где ће одиграти по шест пријатељских утакмица са квалитетним ривалима. Генерални секретар КСС Дејан Томашевић предложио је Мингу да се сарадња прошири и да српске судије и тренери у најскорије време почну сарадњу са кинеским колегама. Јао Мингу се посебно допао Томашевићев предлог да кинески јуниори дођу у Србију, где би унапредили кошаркашко знање и стекли нова искуства.