Најтрофејнији тренер у историји женске кошарке у Србији Марина Маљковић и званично је поново селектор наших најбољих сениорки!

Данас је у „Кући кошарке“ овим поводом одржана конференција за медије, на којој су говорили председник КСС Предраг Даниловић, потпредседник КСС за женску кошарку Ана Јоковић и нови-стари селектор Марина Маљковић.

У уводној речи, председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић рекао је да веома срећан што се Марина Маљковић вратила на место селектора.

– Мислим да је био 3. јануар прошле године када смо се овде окупили не тако лепим поводом. Али, веома срећан што смо сада у овом саставу. Срећан што могу да потврдим да је Марина Маљковић поново селектор Уговор је потписан на две године. Веома сам срећан што смо сада у овом саставу и званично могу да потврдим да је Марина Маљковић пристала да да буде селектор женске репрезентације. Споразум је потписан на две године. Марина и ја смо добри пријатељи годинама, веома сам срећан и задовољан, и мислим да ће и спортска јавност бити срећна што је Марина опет са нама – рекао је Даниловић.

Потпредседница КСС Ана Јоковић додала је да организација ЕП 2019. значила да Србију мора да предводи „најбољи и најтрофејнији тренер“.

– На почетку ове године имамо лепе вести када је реч о нашој женској сениорској репрезентацији. Сви знате да ће Србија први пут бити домаћин тако великог такмичења за сениорке какво је Европско првенство 2019. године и то је аутоматски значило да је наш задатак да Србију на том Европском првенству води наш најбољи и најтрофејнији тренер када је женска кошарка у питању, а то је свакако Марина Маљковић. Ове године, иако не учествујемо на Светском првенству, имамо акције већ од фебруара, када ће бити окупљање, а настављамо током лета када ће сениорке отпутовати на десетодневну турнеју у Кину где ће одиграти шест утакмица, па настављамо у новембру… – објаснила је Јоковићева.

Нови селектор женске сениорске репрезентације Србије Марина Маљковић изразила је велико задовољство због повратка на клупу националне селекције и додала је пред екипом велики рад како би се остварио што бољи резултат на Европском првенству 2019. године.

– Желим да вам кажем да моје присуство и мој повратак овде није никакав хир. Моја одлука да преузмем репрезентацију није донета након дубоког размишљања. Ја бих то назвала осећајем… То је била моја дужност, да то урадим у овом тренутку. Дужност према Србији, мом граду Београду, дужност ка Карађорђевој звезди коју сам добила, дужност према Кошаркашком савезу… Велику захвалност дугујем Саши Даниловићу због разумевања које је имао тог 3. јануара пре годину дана, када сам подносила оставку. То разумевање је веома важно у овој сарадњи. У моменту када је са Аном Јоковић дошао у Истанбул, показао је специфичан шарм, да се договоримо око овога свега што је сада учињено. Хвала му за све. Био је прави џентлмен и искрено нисам размишљала. Ја сам то морала да урадим, јер сам тако осећала, да сам потребна земљи и није било дубље анализе. Лако смо се разумели у две речи да је ово тренутак за повратак, много више размишљања и непроспаваних ноћи је било када сам напуштала репрезентацију.

Марина Маљковић је 2015. предводила женску кошаркашку репрезентацију до златне медаље на Европрском првенству, а годину дана касније је на Олимпијским играма са националном селекцијом освојила бронзано одличје.

– Мало људи би донело одлуку да се врати на место великих успеха. Свесна сам да ме се, иако сви очекују медаље, ако се не понове добри резултати многи неће сећати. Нисам важна ја и мој имиџ, ако сам потребна српској кошарци, онда ћу радити најбобље свој посао и надам се да ћемо опет обрадовати нацију. Треба бити врло реалан, видели смо какве су биле квалификације за Евробаскет пре мог одласка. Нису биле сјајне, изгубили смо од Украјине… То говори колико ће нам бити тешко јер ће сви желети да победе Србију, зато је овај период до ЕП најважнији за нас. Себе стављам скроз иза, треба да се трудимо да направимо најбољи могући тим који ће да нас представља на ЕП – рекла је Маљковићева.

На питање новинара о саставу репрезентације, Марина каже:

– Као и увек, неће се ништа мењати. Принцип је исти, да пробамо младе, увек и неке нове наше играчице које имају добре статистике, а које нису наступале за репрезентацију уопште или неко време. Знамо које наше кошаркашице чине костур, али ми је најважније да пробам сваку Српкињу која може да игра за репрезентацију.

Србија ће 2019. године бити домаћин Европског првенства заједно са Летонијом, а завршница је у Београду.

– Испред нас је прва званична утакмица тек за годину и по дана. Оно што је најважније је да јавност информишемо о свему, каква је ситуација и шта нас очекује, а не да питају тада шта су нам амбиције. Већ сам предочила шта нас све очекује. Следи период тешког рада. Не треба помињати максимум који сви треба да дамо – закључила је Марина Маљковић.