У четвртак 8. марта у „Кући кошарке“ представљен је логотип Европског првенства за кошаркашице 2019. чији ће домаћини групне фазе бити Србија и Летонија, док ће се завршница играти у Београду. Ниш и Зрењанин ће бити домаћини две групе, а борбе за медаље ћемо гледати у „Београдској Арени“.

Присутнима се први обратио председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић.

– Као што знате, Србија је следеће године домаћин Европског првенства за сениорке. Верујем да ћемо бити одлични организатори. Пре тога ћемо организовати још неколико великих догађаја, сигуран сам да ће све то да буде како треба. Надам се да ће, уз мало среће и добар рад, у шта не сумњам, наше девојке остварити добар резултат пред домаћом публиком.

После емитовања промо видео који је направила ФИБА, генерални секретар КСС Дејан Томашевић говорио је о детаљима везаним за организацију Европског првенства.

– Европско првенство почиње 27. јуна и траје до 7. Јула 2019. године. Један од најбиљнијих мотива што смо конкурисали за организацију овог ЕП је што имамо дорбу екипу и сматрамо да, уз помоћ наших навијача можемо да дођемо до добрих резултата. Данашњим догађајем промовишемо лого ЕП 2019. и за нас је ово почетак целе кампање. Позивам медије да подрже цео овај пројекат. Имамо довољно времена, више од годину дана, да се потрудимо да, пре свега, у дворанама у Зрењанину, Нишу и Београду буде пуно публике. У прилог томе колико се озбиљно приступа овом догађају, следеће недеље представници ФИБА долазе у обилазак дворана и хотела у ова три града. Позивам медије да подрже овај догађај и позову људе из ова три града да дођу у дворану и заједно навијамо за наше девојке да остваре што бољи пласман – рекао је Томашевић.

Промотер ЕП 2019. је Наташа Ковачевић, амбасадор ФИБА, која је са нашим сребрним јуниоркама са ЕП 2017. Иваном Катанић, Мином Ђорђевић и Мартом Вуловић представила нови логотип ЕП.

– Сви знамо да је Србија земља кошарке и док сам одрастала то сам прво научила. Међутим, у периоду када се о томе причало, углавном се то односило на успехе мушке репрезентације којих је стварно било много. У протеклих пар година, женска репрезентација је марљивим, стрпљивим и преданим радом успела да се врати на стазе старе славе о којима сам некада имали прилику да слушам, Дакле, могу да кажем да је наша репрезентација вратила женску српску кошарку тамо где јој је место. Указана нам је велика част да организујемо следеће ЕП. Победити Русију у кандидатури није било нимало лако. Сећам се, када смо летос у Прагу ушли у просторију где је заседао Борд ФИБА, колику сам трему имала. Међутим, наша понуда је организацијски била толико изванредна, да уопште није било дилеме ко ће добити домаћинство, па бих овом приликом честитала целом тиму КСС на том раду и успеху. Овај логотип за ЕП 2019. уз слоган „Take the crown“ није нимало случајан, с обзиром на то да је баш круна постала симбол по коме су наше репрезентативке последњих година постале препознатљиве. Врло сам срећна што нам је ФИБА указала ту част и прихватила тај наш предлог. За ту круну наше даме ће се борити пред нашом публиком, тако да желим да позовем све људе да дођу и подрже девојке које су то својим радом и те како заслужиле – рекла је Наташа.