У Кући кошарке одржана је конференција за медије на којој су представљени Драган Тарлаћ и Дејан Мијатовић. Некадашњи репрезентативац убудуће ће бити на дужности директора мушких репрезентативних селекција КСС, док ће доказани стручњак у раду са младима бити тренер свих млађих мушких репрезентативних селекција. Ступање у професионални однос у Савезу Тарлаћа и Мијатовића, објаснио је потпредседник Кошаркашког савеза србије, задужен за мушку кошарку Дејан Бодирога.

Мијатовиц, Тарлац и Бодирога– Један од основних циљева Кошаркашког савеза Србије је рад са младима. Овог лета наше наде освојиле су четири медаље, једну златну и три сребрне. Само су млађе селекције Шпаније биле успешније. Међутим, важније од резултата, је стварање играча за сениорску репрезентацију. На том пољу нисмо сасвим задовољни. Потребна је много боља сарадња са клубовима, јер ти играчи имају веома малу минутажу или уопште неиграју у својим клубовима. Радом се превасходно морају изборити за бољи статус. Нико седењем на клупи није постао играч. Идеалан рецепт је пет-шест сати рада и 500 убачених шутева сваког дана. Међутим, неопходна им је и наша помоћ. Следећег лета селекције до 16, 18 и 20 година очекују шампионати Европе. План је да се кандидати окупљају бар једном месечно до званичног почетка припрема, да се направи што шира селекција, да проверимо што више играча широм Србије – истакао је Бодирога.

Драган Тарлаћ захвалио се на указаном поверењу и нагласио да са пуно оптимизма и енергије ступа на нову дужност:

– Сегменте у раду са млађим категоријама који су добри треба унапредити, оно што није на највишем ниову потребно је што пре поправити. Све више се губи нит који смо некад имали, кад су у најбољи сениорски тим играчи улазили са 17-18 година. Сада је та продукција постала проблем. Наши дечаци освајају медаље у млађим категорија, али кад треба да пређу у најбољу селекцију настају проблеми. Разговраћемо са сваким од њих, тренерима родитељима. Имам довољно искуства и жеље да помогнем како би створило што више врхунских играча, који неће бити само добри кошаркаши, већ и јаки карактери. Потребно је да у себи негују култ репрезентације и кошаркашког духа.

Дејан Мијатовић најавио је прве акције које ускоро очекују млађе репрезентативне селекције:

Промоција Тарлаца и Мијатовица у Куци косарке– Од старта крећемо са праћењем свих потенцијалних репрезентативаца. Пратићемо њихов развој, учинићемо све да индивидуалним радом унапредимо њихов квалитет и таленат. Покушаћемо да наставимо стваралачки процес који подразумева обједињевање и рад свих селекција. Неговаћемо култ репрезентације, тако што ћемо се окупљати бар једном месечно, тако да ћемо до почетка припрема следећег лета имати много јаснију слику. Кадетска селекција, играчи рођени 1996. и 1997. године окупиће се већ следеће недеље. Одржаћемо два тренинга и одиграти утакмицу против јуниорске репрезентације Турске.

Потпредседник КСС задужен за мушку кошарку Дејан Бодироганагласио је да су у Атини вођени веома позитивни разговори са селектором Душаном Ивковићем, а да ће на жребу у Немачкој за квалификације за Европско првенство мушке и женске сениорске репрезентације 2013. године, као и свих млађих селекције, поред њега у делегацији КСС бити још потпредседница задужена за женску кошарку Ана Јоковић и генерални секретар Андрија Клеут.


Драган Тарлаћ, директор мушких репрезентативних селекција КСС

Драган Тарлаћ је рођен 9. маја 1973. године у Новом Саду.
Током успешне играчке каријере наступао је за Војводину, Црвену звезду, Олимпијакос, Чикаго (НБА), Реал Мадрид и ЦСКА из Москве.
У дресу репрезентације одиграо је 46 утакмица и постигао 258 поена. Освојио је бронзану медаљу на Европском првенству у Француској 1999. и златну медаљу на Европском шампионату у Турској 2001. године. Играо је за национални тим на Олимписким играма 2000. године.
Са Олимпијакосом је освојио пет титула првака Грчке (1993, 1994, 1995, 1996. и 1997) и два трофеја Купа Грчке (1994. и 1997), као и титулу клупског првака Европе (1997).

Дејан Мијатовић, тренер млађих мушких репрезентативних селекција КСС

Дејан Мијатовић рођен је 14. септембра 1968. године у Чачку.
Тренерским послом бави се од 1998. године у Борцу из Чачка, где је предводио кадетски, јуниорски и сениорски тим, све до 2002, када прелази у ФМП Железник, где је ангажован као помоћни тренер и скаут. У сезони 2003/2004 преузима екипу Ловћена са Цетиња а потом и ОКК Београд са којим остварује пласман у Суперлигу. После две сезоне, прелази у Хемофарм из Вршца (сезона 2006/2007) где је уз функцију помоћног тренера сениорског тима обављао и улогу кординатора рада свих млађих селекција. Почетком сезоне 2007/2008 као главни тренер, преузима Лионс из Вршца, и заузима прво место у Кошаркашкој лиги Србије и пласман у Суперлигу.
У репрезентативним селекцијама, био је ангажован 2001. године у кадетској селекцији (помоћни тренер, златна медаља на ЕП), затим 2006. године у младој репрезентацији до 20 година (помоћни тренер, златна медаља на ЕП у Турској). Као главни тренер водио је јуниорску репрезентацију (прво место на Балканијади 2006), а затим и злато на ЕП у Шпанији за јуниоре 2007. Током припрема сениорске репрезентације за ЕП у Пољској 2009, био је укључен у рад стручног штаба (као скаут у припремном периоду). Као први тренер репрезентације до 19 година освојио је сребро на Светском првенству у Летонији 2011. Дипломирао је на Вишој кошаркашкој школи у Београду 2007. године на тему „Скаутинг у кошарци“.