У прелепој летњој башти београдског ресторана „Топчидерац“, Кошаркашки савез Србије вечерас је уприличио свечану промоцију нових дресова репрезентације Србије.

Бројне званице, међу којима су били комплетна женска репрезентација и неки од наших заслужних репрезентативаца попут Богдана Богдановића, Бобана Марјановића, Марка Симоновића, Стевана Јеловца, бројни пријатељи и представници спонзора и медија, поздравио је председник КСС Предраг Даниловић.

– Драго ми је да могу да вам се обратим у оваквом амбијенту, у оваквом саставу, три недеље уочи Европског првенства за кошаркашице, које организујемо заједно с нашим кошаркашким пријатељима из Летоније. Ова предолимпијска, 2019. година, пуна је великих изазова, али и великих очекивања. Организација Европског шампионата је увек изазов сама по себи, јер кад представљате Србију имате двоструку обавезу: да будете и добри домаћини и успешни као репрезентација. Сигуран сам да ми можемо и једно и друго, јер смо показали да знамо и како се организују такмичења, али и како се стиже до спортског успеха. Хвала Влади Републике Србије, потпредседници Владе Зорани Михајловић, министарству омладине и спорта и свима који су заједно са КСС створили услове за квалитетне припреме свих националних селекција. Захваљујући подршци државе и наших партнера и пријатеља, обезбедили смо изванредне услове за свих наших 12 репрезентативних селекција које се такмиче ове године. Наш циљ је да са три репрезентације учествујемо на Олимпијским играма у Токију наредне године и зато је ова 2019. година изузетно важна.

И то није све…

-Наша мушка репрезентација крајем лета учествује на Светском првенству у Кини, које ће, по општем мишљењу, бити најјачи светски шампионат свих времена. Мене посебно радује то што ћемо, уколико нас послужи здравље, у Кину отпутовати у најјачем могућем саставу. То само говори да српски дрес није изгубио своју вредност, да је и даље част и изазов играти у њему и представљати своју земљу. Вечерас смо овде управо због новог дреса наше репрезентације. Вама остављам да изнесете своје мишљење о њему, а ја само могу да кажем шта је за мене представљао дрес репрезентације. Онај ко није носио тај дрес, било да се та земља звала СФРЈ, СРЈ, СЦГ или Србија, може можда да претпостави какав је то осећај. Моја маленкост то сигурно зна. Надам се да ће моменат када обуку тај дрес, младим кошаркашима и кошаркашицама такође остати у сећању за вјек и вјеков – рекао је Даниловић.

На бини су се, током програма посвећеног историји дресова наше репрезентације, који су водили реномирани новинар РТС Слободан Шаренац и глумац Александар Срећковић, смењивали млади кошаркаши у ретро дресовима које су носили наши национални тимови од половине прошлог века до данас.

На крају, на бину су изашли наши прослављени репрезентативци Соња Петровић и Богдан Богдановић у новим дресовима кошаркашких репрезентација Србије, које су присутни поздравили громогласним аплаузом.