У Кући кошарке одржана је конференција за медије на којој су промовисани селектори млађих мушких репрезентативних селекција Кошаркашког савеза Србије. У присуству Дејана Бодироге, потпредседника КСС задуженог за мушку кошарку и Драгана Тарлаћа, директора мушких репрезентативних селекција озваничено је да ће „Б“ тим Србије предводити Оливер Поповић, У20 селекцију Дејан Мијатовић, јуниоре Александар Бућан, У17 селекцију Вања Гуша, а кадете Владимир Ђокић. Душан Домовић Булут биће координатор за баскет „3 на 3“, задужен за популаризацију и афирмацију ове све популарније дисциплине.

– На крају прошле репрезентативне сезоне направили смо детаљну анализу и одмах почели са припремама за нове изазове. Организовали низ контролних тренинга, пратили потенцијалне кандидате, разговарали са њима и њиховим тренерима. У фокусу су нам играчи рођени између 1991. и 1999. године. Обезбедили смо им најбоље могуће тренере коју су се доказали у раду у млађим репрезентативним категоријама или Кошаркашкој лиги Србије. Они ће им својим знањем помоћи да се у развојном, педагошком и такмичарском смислу што више развију – истакао је Драган Тарлаћ,директор мушких репрезентативних селекција КСС.

Оливеру Поповићу поверено је вођење „Б“ репрезентације Србије коју од 18. до 25. јула очекује учешће на „SINO European Challenge“ турниру у Кини.

– Ривали ће нам бити најбоље селекције Кине и Немачке, као и „Б“ тим Црне Горе. Одиграћемо шест утакмица. Биће то генерална провера играча рођених између 1991. и 1993. за Универзијаду 2015. У договору са селектором нашег најбољег тима Александром Ђорђевићем видећемо да ли ћемо повести на овај турнир још неког старијег играча – заклучио је Оливер Поповић.

Дејан Мијатовић који је координатор и тренер млађих мушких селекција КСС, биће селектор У20 репрезентације коју 8. до 20. јула очекује Европско првенство у Грчкој.

– Рачунаћу на играче рођене 1994. и 1995. године. То су момци који су завршили јуниорски стаж и већ са мање или више успеха играју у сениорским тимовима. Генерација која ће нас представљати на Криту већ је освајала медаље на Европским и Светским првенствима. Очекује нас велики рад и надам се континуитет успеха – закључио јеМијатовић.

Александар Бућан као и прошле године биће задужен за јуниорску селекцију која је недавно на турниру „Алберт Швајцер“ у Манхајму остварила значајан успрех освајањем бронзане медаље:

– Било је то одлична провера, а постигнутим резултатом можемо бити задовољни. Пролазно време је за сада добро. Нама је ипак приоритет Европско првенство у Турској, где је циљ једно од првих пет места које гарантују пласман на Светско првенство 2015. године.

Због клупских обавеза Вања Гуша није био на промоцији у Кући кошарке, али ће већ почетком јула окупити У17 селекцију коју у Дубајиу од 8. до 16 августа очекује Светско првенство.

Владимир Ђокић је прошле сезоне био у Стручном штабу Универзитетске селекције Србије, а од овог лета водиће бригу од најмлађој, У16 репрезентацији.

– Већину кандидата за кадетску репрезентацију познајем из развојног тренажног центра из Крагујевца. На завршне припреме позваћемо нешто већи број кандидата, имати довољно времена да се што боље спремимо, направимо најбољи могући тим за Европско првенство у Летонији – оптимиста је Ђокић.

Душан Домовић Булут биће координатор КСС за баскет „3 на 3“. Репрезентацију Србије овог лета очекује Светско првенство у Москви (5. – 8. јун) и континентални шампиона у Букурешту (5. – 7. септембар).

– У Москви ћемо покушати да одбранимо титулу, док нас пре ЕП у Румунији очекује квалификациони турнир у Риги. Пре тога радићемо на популаризацији баскета „3 на 3“ и учинити да наши турнири буди што масовнији и професионални – најавио је званично најбољи баскеташ на свету.

Дејан Бодирога, потпредседник КСС, задужен за мушку кошарку, потврдио је да је наша федерација предала кандидатуру за организацију Европског првенства 2015. године.

– Украјина неће моћи да организује шампионат. Видећемо шта ће да одлучи Борд ФИБА на изборној Скупштини која ће се од 16. до 18. маја одржати у Минхену. Тада ће бити познато да ли ћемо бити домаћини једне групе или можда суорганизатори првенства. Такође, желимо да будемо домаћини Европског У18 или У20 првенства у мушкој конкуренцији следеће године за шта имамо подршку Министарства омладине и спорта – истакао је Дејан Бодирога.