У четвртак, 27. јуна, у Србији и Летонији је почело Европско првенство у кошарци за жене. У нашој земљу, утакмице групе Ц су одигране у нишкој дворани „Чаир“, док су мечеви групе Д одиграни у Зрењанину, где је репрезентација Србије, након веома узбудљиве завршнице меча, изборила победу против Белорусије.

У зрењанинској „Кристалној дворани“, Србија је након коша Соње Петровић 1,9 секунди пре краја савладала Белорусију резултатом 55:53. У тврдој и неизвесној утакмици, наша репрезентација је ношена подршком публике успела да избори победу на старту шампионата. Оба тима су имала своје периоде када су имали резултатску предност, да би на крају ипак пресудио индивидуални квалитет Соње Петровић, која је пронашла идеално решење за последњи напад.

У првом мечу групе Д Белгија је савладала Русију резултатом 67:54, иако су Рускиње боље отвориле меч и имале три поена предности након прве четвртине. У другој деоници Белгија је преокренула резултат и увећала своју предност коју је потврдила у последњој четвтини, дозволивши Русији да постигне свега седам поена у том периоду.

Такмичење у Нишу отворено је дуелом Словеније и Мађарске у којем су Словенке имале десет поена предности после 30 минута игре. Таман када се чинило да ће стићи до стартне победе, Мађарска је одговорила силовито у четвртој четвртини коју је решила са 29:15, за коначних 88:84 и победу на старту такмичења.

У другом дуелу који је одигран у нишкој дворани „Чаир“, Италија је победила Турску са 57:54. Оба тима су имала своје периоде боље игре, а Турска је прву четвртину добила са 17:10, да би Италијанке одговориле са 8:16 у другој деоници. До краја сусрета ни један тим није долазио до осетније предности све до последњег минута, када је Италија стекла у том тренутку недостижних 52:57.

Такмичење у групама А и Б одвијало се данас у Риги, а забележени су следећи резултати:

Група А

Велика Британија – Летонија 74:60

Украјина – Шпанија 77:95

Група Б

Шведска – Црна Гора 67:51

Француска – Чешка 74:61