Освајачи златних, сребрних и бронзаних медаља на Олимпијским играма у Рију допутовали су у Београд. Српски тим, међу којима су биле бронзане кошаркашице и сребрни кошаркаши, стигао је после 15 часова на београдски аеродром „Никола Тесла“, где их је дочекало неколико стотина навијача.

Поводом доласка наших спортиста одржана је конференција за штампу на којој су говорили селектори женског и мушког кошаркашког тима Марина Маљковић и Александар Ђорђевић, као и капитени Милица Дабовић и Милош Теодосић.

Прво се присутним обратила капитен женског тима Милица Дабовић:
– Хвала свима што од нас ништа нико није очекивао, већ само пласман у следећи круг. Веровали смо од почетка до краја у медаљу. Срећна и поносна, обрадовали смо малу нацију, а остварили велику доминацију. Ово је круна моје каријере и срећна сам што ћу је овако завршити. У септембру у квалификацијама ћу се поздравити са свима. Немам шта да урадим више после европског злата и олимпијске бронзе. Не желим да ме победе – поручила је Дабовићева.

Следећа је говорила селектор женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић:
– Почаствовани смо што је женска репрезентација направила нови успех. Драго ми је што смо наставили са великом борбом, красила нас је стално. Вратили смо се у наш град са оствареном бајком – истакла је Маљковићева.

Задовољан је био и капитен сребрних кошаркаша Милош Теодосић:
– Били смо далеко па нисмо могли ни да замислимо да ће овако да изгледа. Сигурно да је ово велики успех српске кошарке, и мушке и женске. Поносан сам на обе репрезетанције. Ја сам после утакмица у групи говорио да сам поносан на игру, саиграче јер смо играли сјајно. Победе нису долазиле, али су стигле кад је било најпотребније. Велики успех, поносан сам на екипу, цео стручни штаб. Свака част свим момцима на великом успеху. Жао ми је што Немања Бјелица није био са нама. Он је свих ових година био с нама и више од свих нас је желео да буде у Рију. Поклонили смо му ову медаљу јер је желео много. Надам се да ће наредних година бити уз нас – објаснио је Теодосић.

Реч је имао и селектор „орлова“ Александар Ђорђевић:
– Велике честитке свим олимпијцима, савезима који су послали такмичаре. Не знам да ли смо свесни колика је част за спортисте и тренере представљати земљу на ОИ. Честитам свим учесницима и освајачима медаља, пре свега мајсторима ватерполистима који су прваци, па после свима нама који имамо мало слабија одличја. Више није битно који је спорт донео медаљу, који појединац. Битно је да је Србија освајала медаље, тако смо се осећали, били смо тим подржавали једни друге. Не знам да ли је тако било свуда, али ми смо осећали праву подршку. Била нам је итекако потребна да постигнемо овакве резултате. Била је ветар у леђа свим олимпијцима. Србија од осамостаљења није ни наступила на ОИ у кошарци, па је пласман био циљ који смо успели да остваримо. Хвала свима који су нам организовали квалификациони турнир јер је то био кључ да се нађемо у Рију. Захвалност Милошу и саиграчима јер су они направили ову медаљу. Сваки дан су долазили са правом жељом да тренирају. Сви спортисти су прави хероји Србије – закључио је Ђорђевић.

Дејан Томашевић, генерални секретар КСС:
– Пре свега честитке свим олимпијцима и свима који су освојили медаље. Велику захвалност Олимпијском комитету и људима који су учинили да се у Рију осећамо као код куће. Бити део организације која је нашој земљи донела медаље у две селекције је фантастична ствар. Пред обе екипе је сјајна будућност и сигурно да у неком наредном периоду можемо да очекује још медаље. Хвала Саши, хвала Марини, хвала стручним штабовима, хвала свима који су били уз наше репрезентације. Али, пре свега хвала Милошу, Милици и свим њиховим саиграчима.