Наше сребрне јуниорке направиле су огроман успех освајањем сребрне медаље на Европском првенству у мађарском Шопрону. Овај сјајан резултат био је повод за конференцију за медије у „Кући кошарке“, на којој су пред бројне новинаре изашли председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, потпредседник КСС за женску кошарку Ана Јоковић, капитен Ивана Катанић и Теодора Турудић.

– Много сам срећан, баш ми је драго, ово је огроман успех. Велико хвала стручном штабу, Ани Јоковић и њеној екипи. У име Савеза и у моје име, захваљујем се свима. Ова медаља ће јуниоркама остати у најлепшем сећању. Надам се да ово неће бити последње одличје, како у њиховим каријерама, тако и за КСС – поручио је Даниловић.

Потпредседник КСС за женску кошарку Ана Јоковић све време је била уз екипу, на месту успеха.

– Била сам са екипом у Шопрону, али морам још једном да честитам златним девојчицама, селектору Милошу Павловићу, као и целом стручном штабу на извандредном успеху. Знате у каквом стању су нам клубови, воде их ентузијасти, окосница овог тима потиче из Црвене звезде и Радивоја Кораћа. Захвалност људима који воде те клубове… Захваљујући њима и нама, који већ две године пратимо ову децу, дошли смо до овог резултата. Уз то, две играчице ове сребрне екипе потичу из Женске кошаркашке академије Новог Сада, коју воде наше бивше репрезентативке. Имамо и девојчицу која долази из друге шпанске лиге… Велика захвалност и нашем познатом тренеру Драгану Раци, две године су трајали преговори за Ивану Рацу, да је пребацимо у нашу репрезантацију, јер је играла раније за Кипар. У принципу, ове девојчице су златне! Оно што мене највише радује је да је ова генерација, која треба да буде путоказ наредним, показала како треба да играју све наше женске селекције. Знате да је ово трећа година за редом да женска кошарка осваја медаљу, две сениорске и сад јуниорска. Оне су гледале у Соњу, Јелену, Ану, како се игра… Тренер је показао какву енергију и срчаност треба да допринесе. Препоносна сам!

Како је Ана истакла, ово лето је пре успеха јуниорки у Шопрону било баксузно…

– Знате сви шта се десило сениоркама, три најбоље играчице из У20 репрезентације нису играле ЕП, као и две најбоље за кадетску селекцију. Веома сам срећна што се на овакав начин завршило лето, што је председник Даниловић осам месеци у Савезу а ми смо му већ донели прву медаљу кад је женска кошарка у питању. Као што видите, Саша је наставио истим путем као и његов претходних. Хвала му што пружа велику љубав и пажњу женској кошарци.

Селектор Милош Павловић, на констатацију да је у Шопрону „бацао магију“ на терен, рекао је:

– Мислим да су девојке бацале магију, оне су заслужне за све! Изнеле су огроман терет… Негде на почетку припрема, оно што ја можда сматрам и да је било кључно, јесте да смо успели да направимо одличан спој атмосфере у стручном штабу и у тиму. Успели смо да их убедимо да верују у то што раде и да верују у свој квалитет. То су показале у завршној, нокаут фази, када је и било најпотребније. Са великом дозом енергије бацале су се за сваку лопту по терену и то нам се свима вратило на најбољи начин. Мислим да стварно је стварно, оставити иза себе једну Француску, Италију, Шпанију, заиста велимки успех на који треба да будемо поносни. Те селекције су велесиле. Оне заслужују све похвале везане за тај успех, ми у стручном штабу смо, ипак, само сервис и помоћ да дођу до остварења циљева. Оне су то на најбољи могући начин и урадиле.

Капитен Ивана Катанић била је и члан идеалне петорке ЕП у Шопрону.

– Ми још нисмо свесне успеха који смо оствариле. Потребно је неко време да се слегну утисци. Поносне смо на наш резултат, хвала свима што сте дошли.