У Кући кошарке одржана је промоција нових тренера младих женских репрезентативних селекција. Потпредседница Кошаркашког савеза Србије задужена за женску кошарку, Ана Јоковић и селекторка женске сениорске репрезентације Србије, Марина Маљковић саопштиле су имена тренера који ће предводити млађе репрезентативне селекције у узрасту до 20, 18 и 16 година које следеће године очекују шампионати Европе.

Драган Ратковић биће биће тренер- саветник и контролор сениорске репрезентације Србије за селекције У20, У18 и У16. Први тренер селекције до 20 године биће Раденко Варагић. Зоран Ковачић именован је за селектора У18 репрезентације, а први тренер ове селекције биће Владан Стоијљковић. Репрезентација до 16 година поверена је младом стручњаку Милошу Павловићу.

– Увели смо после доста година нову праксу, да се селектори млађих репрезентативних селекција именују у октобру, иако их такмичења за која ће да се припремају очекују тек следећег лета. Верујем да смо направили прави избор и да ће тренери које смо поставили имати довољно времена да направе праву селекцију и изаберу најбоље младе кошаркашице које ће нас репрезентовати на међународној сцени. До почетка основног дела припрема, све селекције ће бити на окупу у сваком слободном термину. Јуниорска и кадетска окупиће се већ крајем октобра. Тако да се више неће дешавти да нека талентована девојка не буде ни селектирана, а по квалитету заслужује место међу најбољих 12 у репрезентацији. Припреме свих репрезентативних селекција, укључујући и сениорску, убудуће неће трајати дуже од 40 дана– најавила је је Ана Јоковић, потпредседница КСС, задужена за женску кошарку.

Марина Маљковић, селектор женске сениорске репрезентације Србије, такође је изразила задовољство избором тренера млађих селекција:

– Морамо бити тим који ће заједно функционисати, јер сви заједно имамо исти циљ. Веома је важно што су тренери млађих селекција именовани већ почетком октобра. Имаће довољно времена, да три-четири пута окупе кандидате и да за основни део припрема изаберу заиста најбоље играчице. Струка је велики проблем у женској кошарци. Зато смо решили да задржимо најискунсије и најквалитетније стручњаке, а у исто време да пружимо прилику младим и талентованим тренерима. Такође, изабрали смо и тренере који су до сада радили у мушкој кошарци у нади да ће остати са нама. Сматраћу својим личним неуспехом ако у наредном периоду не афирмишемо неколико младих тренера који ће допринети успесима и афирмацији женске кошарке – истакла је Марина Маљковић.

Тим менаџери свих селекција биће нахнадно одређени, а оно што је извесно да ће то бити наше познате кошаркашице. Лекарски тимови свих женских селекција биће саоштени од стране Марине Маљковић на првом окупљању наше најбоље женске селекције, кад ће бити познат и комплетан Стручни штаб женске сениорске репрезентације.

ТРЕНЕРИ МЛАДИХ ЖЕНСКИХ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СЕЛЕКЦИЈА

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ У20:

Драган Ратковић, тренер- саветник и контролор сениорске репрезентације Србије за У20, У18 и У16
Раденко Варагић, први тренер
Горан Миљевић, други тренер
Маријан Стојанац, трећи тренер

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ У18:

Зоран Ковачић, тренер-селектор
Владан Стоиљковић, први тренер
Јован Горец, други тренер

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ У16:

Милош Павловић, први тренер
Александра Буквић, други тренер
Милош Пађен, трећи тренер