У Кући кошарке одржана је промоција као и жребање такмичарских парова за друго издање Развојне лиге Србије чији су организатори Кошаркашки савез Србије и Удружење клубова КЛС, а основни циљ да се великом броју младих и перспективних играча продужи тренажни процес и такмичарска сезона.

На промоцији су били присутни потпредседник КСС задужен за такмичење Дејан Томашевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић, оснивач МцЦанн Београд Срђан Шапер, као и председник Удружења клубова КЛС Дарко Јовичић. Лигу као донатори помажу Мекен Београд и Фабрика картона Умка ДО Београд.

– Хвала Срђану Шаперу и људима из фабрике картона Умка без којих не би дошло до реализације овог пројекта. Желим да похвалим и све људе који воде ову лигу јер су уложили велики напор и труд да се све ово организује. Искрено се надам да ће лига бити још квалитетнија него што је била прошле године, мада смо захваљујући прошлогодишњој ове године имали велики број играча у домаћој лиги који су у управо у Развојној лиги добили шансу. Сигуран сам да ћемо и ове године испунити циљ да кроз 10 утакмица добијемо играче који ће једног дана играти у великим клубовима. Желим пуно среће свим учесницима – истакао је Томашевић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић нагласио је важност оваквих лига за младе спортисте, али и апеловао на друге Савезе да организују слична такмичења.

– Хвала пре свега колеги Јовановићу који је подржао ову акцију. Хвала и господину Томашевићу који је иницирао ову идеју, али и Кошаркашком савезу који је покровитељ и носилац ове акције. Ово је прави начин да покажемо да водимо рачуна о младима и да они нису заборављени. Знам из личног искуства да је за сваког спортисту тешко кад заврши клупску сезони и има шест месеци до почетка нове, да организује своје време и своје тренинге. Ова лига омогућава спортистима да не размишљају о тим стварима, већ да се сконцентришу на себе и на свој рад јер им даје мотив да наставе да се баве спортом. Апелујем на све остале Савезе да крену стопама Кошаркашког савеза, да се угледају на овакав модел, а можда и да га усаврше – нагласио је Удовичић.

Са министром спорта сложио се и његов колега из Владе Републике Србије, Томислав Јовановић министар просвете, науке и технолошког развоја.

– Министарство не пружа само декларативну подршку овој акцији, него и подршку која значи активно учешће. Ова акција представља нешто што се директно уклапа у образовни процес. Ми смо у Министарству ово препознали као изузетну акцију ван наставних активности. Кроз дружење младих будућих спортиста обезбеђују се услови такмичења, дружења и толеранције, а ова акција Кошаркашког савеза им управо то и пружа – сматра Јовановић.

Развојна лига Србије почеће 29. и 30. априла и трајаће до 15. јуна и играће се по двокружном систему. У првом колу играју Напредак – Вршац, Војводина Србијагас – ОКК Београд, Црвена звезда Телеком – Тамиш, док ће распоред преосталих кола бити одређен по Бергеровом систему.

Оснивач МцЦанн Београд Срђан Шапер открио је који су мотиви због којих његова компанија подржава Развојну лигу.

– Ми смо већ две године неко ко подржава Развојну лигу, а то ћемо радити и у будуће. Искрено из два разлога то чинимо. Први је што је развојна лига кључ омасовљења кошарке и спорта код нас, а други разлог је приватне природе пошто је мој отац био дуго година човек који је уградио свој живот у развој југословенске и српске кошарке – подсетио је Срђан Шапер на свог оца Радомира. – Због тога осећам обавезу да тамо где могу будем од користи развоју и обнови кошаркашког спорта у нашој земљи, а ово је добра прилика.

Председник Удружења клубова Кошаркашке лиге Србије Дарко Јовичић истакао је да Развојна лига, осим важности за малде играче, има тежину и када су у питању тренери и судије:

– Испред 28 клубова које заступам желим да се захвалим фирмама МцЦанн Београд и Фабрика картона Умка на подршци нашем пројекту. У овој лиги осим младих играча, биће веома важни млади тренери јер ће имати прилику да стичу неопходно искуство.