Српске кошаркашице састају се са Кином у четвртом колу олимпијског турнира

Српске кошаркашице у петак играју једну од две одлучујуће утакмицу за пласман у четвртфинале Олимпијског турнира у Рију. Противнице су Кинескиње, екипа која је до сада победила Сенегал и уписала два пораза – од Канаде и Шпаније.

Кинескиње су пласман на Игре у Рију осигурале тек после квалификационог турнира у Нанту, пошто су на Азијском шампионату изгубиле финалну утакмицу од Јапанки. Најкориснија играчица у Рију после три утакмице им је Менгран Сун са 11 индексних поена, која је уједно и најбоља скакачица тима, док је најефикаснија Тинг Шао, која у просеку даје 12.3 поена.

– Долази нам најважнија утакмица. Веома ми је битно да смо у дуелу против
Американки показали да се читава екипа издигла после тешког пораза од
Канаде, и то не једна или две, већ свих 12 играчица, које су показале нешто
позитивно. Ако поновимо ту енергију, можемо да се надамо добром резултату
против Кине. У питању је још један квалитетан, физички јак тим и биће нам
потребна концентрација током свих 40 минута, велика борбеност и тимско
заједништво како би остале у конкуренцији за четвртфинале – рекла је
селекторка Србије Марина Маљковић.

Србија и Кина су се два пута састале на Светском првенству у Турској пре две године. У групној фази резултат је био 65:63 за Србију, док су касније у разигравању Кинескиње биле успешније са 85:69. Прошле године у оквиру припрема за Европски шампионат Српкиње су у дворани Шумице у Београду два пута угостиле Кинескиње и оствариле два тријумфа – 88:66 и 79:70.

– Спремне дочекујемо утакмицу против Кине. Порази од Шпаније и Канаде су били болни, највише због тога што смо у већем делу тих мечева биле боље и мислим да је утакмица против Американки показала да можемо бити конкурентне. Даћемо све од себе да тријумфом останемо у игри за четвртфинале. Неће бити лако, али нећемо посустати. Борићемо се као тим у жељи да обрадујемо наш народ – закључила је капитенка Милица Дабовић.

Утакмица Србија – Кина почиње у петак од 17 часова и 15 минута уз директан пренос на РТС 1.