Кошаркашка репрезентација Србије, одрадила је свој први тренинг у Фошану, месту где ће у суботу од 9:30 по српском времену, одиграти свој први меч на Светском купу у Кини. Ривали „плавих“ у групи биће репрезентације Анголе, Филипина и Италије, а први меч на турниру, Србија игра против Анголе.

Након тренинга, у разговору са представницима медија су се задржали капитен Мирослав Радуљица и Марко Симоновић, а капитен је поделио своја искуства у вези са великим врућинама и техником дисања у Кини.

„Има, стара кинеска техника уласка у халу, у климатизовани простор. Или идете право у хотел, у собу, јер немате шта да радите напољу по таквој врућини. Ако нисте навикли, боље је бити унутра. А и свакако је боље у хали“.

Спремни сте за турнир, чека вас утакмица против Анголе?

„Имали смо доста проблема са повредама, то сви знају. Верујем да бисмо били још спремнији и уигранији да није било тих здравствених проблема. Доста играча је пропустило утакмице, на различите начине су стицали форму. С великом жељом улазимо у целу причу и за почетак је то сасвим довољно“.

Колико повреде које су се десиле могу да избаце екипу из ритма?

„Надам се не пуно, јер су то све професионалци, момци који играју на високом нивоу годинама и они знају то да то избалансирају. Неће бити проблема. Богдан Богдановић је пропустио неколико мечева, Немања Бјелица такође, Лучића није било десетак дана. Не треба да трошим речи, сви знамо ко су они и какви су карактери, верујем да неће бити проблема“.

Атипични противници?

„Срећа па смо имали утакмица против атипичних противника као што је Нови Зеланд. Играли смо турнире с разним поставама, што се показало јако добро. Играли смо и са скраћеном клупом и добијали утакмице. Опет, знамо да су то припреме, знамо шта је првенство и да су ту победе најважније. И ми ћемо подићи форму и концентрацију на виши ниво“, поручио је Радуљица.

Марко Симоновић је био врло задовољан условима у дворани где ће се играти групна фаза, због тога у екипи влада још веће нестрпљење уочи почетка Мундобаскета…

„У тонусу смо и једва чекамо да почне турнир. Баш смо коментарисали када смо дошли у халу… Дворана је прелепа, ми отварамо турнир, желимо да почнемо да играмо оно где се победе броје. Имали смо добар припремни период, ишли смо корак по корак од те прве утакмице против Борца, до сусрета с Француском. У доброј атмосфери и расположењу чекамо меч с Анголом“, рекао је Симоновић.

Екипа се показала добро у претходних десет утакмица, форма расте, али Марко верује да Србија може још боље.

„Видећемо… Лично мислим да можемо још много боље, последњих дана нам нису играли неки кључни играчи… Уз њих ће то бити много боље и да ће екипе изгледати боље“.

О првом мечу, Симоновић је рекао:

„Сваког противника изузетно ценимо и припремамо се најозбиљније за сваки изазов. Знамо доста о Анголи, наша скаутинг служба ради константно да нам све лепо спреми за сваку наредну утакмицу“.
Искусни крилни кошаркаш поручује да ће наш тим на турниру ићи корак по корак.
„Чињеница је да имамо високе амбиције, желимо да изгледамо добро, да играмо добро. Желимо да нападнемо врх, али да ми будемо здрави прво и играмо полако, па ћемо онда, надам се, успети да остваримо наше жеље. Прво да решимо Анголу, па идемо даље“.