Репрезентација Србије, играчи рођени 2000. године и млађи, успешно је стартовала на Европском првенству које се одржава у Радому (Пољска). Изабраници селектора Милана Јосића савладали су уверљиво у оквиру првог кола групе „Д“ селекцију Естоније. Српски кадети су нешто лошије почели утакмицу, имали проблема са прецизношћу у уводних десет минута, али су веома брзо поправили одбрану и дошли до жељеног ритма и игре. Капитен нашег младог тима Марко Пецарски покренуо је своје другове коју су после тога рутински дошли до стартне победе и првих бодова на шампионату: Србија – Естонија 77:62 (11:20, 27:7, 16:14, 23:21)

Специфичност коју са собом носи сваки премијерни меч на великом такмичење лоше је утицала на српске кадете. У првој четвртини шутирали су из игре скеомних 28%, изгубили чак десет лопти што је ривал знао да казни. Атипична селекција Естноније повела је одмах са 0:5, на истеку 10. минута имала озбиљну предност 11:20. Није ни у наставку сусрета прорадио шут нашег младог тима, али су зато изабраници селектора Јосића заиграли неупоредиво боље у фази одбране. Серијом 12:0 коју је крунисао Зоран Пауновић прешли су у вођство –  23:20 у 16. минуту. Период од чак седма минута без поена Естонци су прекинули новом тројком одличног Дрела. Разиграли су сеу финишу првог полувремена наш капитен Марко Пецарски и прецизни Лазар Живановић што је било довољно да Србија први део игре оконча са двоцифреном предношћу – 38:27.

Све дилеме, ако их је уопште било, око победника овог сусрета окончане су на старту треће деонице кад је сјајни Пецарски са 11 узастопних поена углавном на асистенције Mихајла Стојанова повисио на 49:30. Естонци су после ураганске серије српских кадета успели да се консолидују и до истека 30. минута бар мало смање заостатак – 54:41. Поново је наш млади тим убацио у брзину више и после тројки Далибора Илића и Марка Пецарског дошао до 62:42 у 33. минуту. Тада је дефинитивно сломљен отпор неугодног ривала, а што је био знак селектору Јосићу да пружи шансу свим изабраницима и до краја утакмице која је завршена резултатом – 77:62  испроба још неке тактичке варијанте које ће бити неопходне у следећим мечевима.

СРБИЈА: Стојанов 5, Исаиловић 2, Васић, Васиљевић, Недељковић 2, Илић 8, Пауновић 11, Смаилагић 10, Петрушев 4, Живановић 9, Јовановић, Пецарски 26.

ЕСТОНИЈА: Јургенстејн 3, Криша 7, Леп, Јуркатам 10, Сурог, Дрел 20, Елмае 9, Корсунов 3, Кухи, Кикатало 4, Ентсик, Карпин 6.

У оквиру другог кола групе „Д“ Европског првенства у Пољској, репрезентација Србије се у суботу (20:45) састаје са селекцијом Финске која је данас савладала Грчку (74:67)