Сениорска мушка репрезентација Србије окупила се данас у београдском хотелу „Краун Плаза“, пред почетак припрема за Олимпијски квалификациони турнир који се од 4. до 9. јула игра у београдској „Београдској арени“.

Селектор Александар Ђорђевић припреме почиње са следећих 15 играча: Милош Теодосић, Стефан Марковић, Стефан Јовић, Немања Недовић, Богдан Богдановић, Немања Дангубић, Марко Симоновић, Марко Гудурић, Раде Загорац, Никола Калинић. Милан Мачван, Стефан Бирчевић, Мирослав Радуљица, Никола Јокић и Владимир Штимац.

Са првобитног списка од 16 играча, припреме због повреде неће започети Немања Бјелица,  док су Бобан Марјановић и Никола Милутинов обавестили селектора да се неће прикључити репрезентацији.

На конференцији за медије одржаној данас у хотелу „Краун Плаза“ говорили су генерални секретар КСС Дејан Томашевић, селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић, капитен Милош Теодосић и заменик капитена Стефан Марковић.

Присутнима се први обратио генерални секретар КСС Дејан Томашевић.

– Желим да се у име Кошаркашког савеза Србије захвалим овим момцима, јер им није лако, пошто је већина до пре пар дана играла за своје клубове. Овде су они који су желели да буду овде и они су најбоље што имамо. Селектору Ђорђевићу и играчима морам да пожелим добре припреме без повреда, да будемо најспремнији за турнир… Хвала и нашој држави, која је омогућила да будемо домаћини квалификационог турнира, премијеру, граду Београду, свим пријатељима, спонзорима, донаторима који су помогли… Позивам све људе да од 4. до 9. јула буду уз нашу репрезентацију, а и 25. и 28. јуна напуне дворану на припремним мечевима против Француске и Грчке и да већ на тај начин направимо лепу атмосферу – рекао је Томашевић.

Затим је говорио капитен репрезентације Милош Теодосић.

– Пред нама је још једно репрезентативно лето, окупили смо се у сјајној атмосфери, као и увек… Биће мало специфично, нема довољно простора за одмор… Неки играчи су, као Мачван, играли утакмицу јуче, Заиста смо спремни, без обзира што ће бити теже него претходних године, да дамо све од себе и испунимо снове. Имамо велики проблем са Бјелицом, надам се да ће санирати повреду што пре… Хвала свим људима који су помогли организацију турнира, сигуран сам да ће нам, уз пуну арену, бити лакше да остваримо наше снове.

Искусни бек Стефан Марковић такође је изразио задовољство што је у националном дресу.

– Драго ми је што сам поново овим момцима. Свака част некима који су играли до јуче, а дошли су на окупљање. Испред нас је важан турнир, желимо да се квалификујемо на ОИ. Прошле године нисмо успели, захваљујући држави и Савезу добили смо шансу да се боримо на нашем терену и надам се да је нећемо пропустити…

Наравно, најопширнији је био селектор Александар Ђорђевић.

– Велика захвалност, као прво свим играчима који су одлучили да буду са нама и овог лета, свим члановима стручног штаба, хвала држави која је уложила финансијски напор да будемо овде и да нам помогне да дођемо до жељеног резултата. Хвала, наравно, КСС и свим људима који се труде да нам припреме протекну беспрекорно, јер је то играчима најпотребније. Желео бих да цео ентузијазам и велику жељу и обавезу да представљамо Србију на ОИ  пренесемо на вас и све око нас, да нам и ви помогнете да добијемо здрав ветар у леђа… Опсесија су нам Порторико и Ангола, прве две утакмице у групи. Имамо проблеме са дугим сезонама, неће бити лако да програмирамо ових 20 дана пре прве утакмице. Никада нисмо били у оваквој ситауацији, али то није изговор него још већи подстрек да уђемо са већом концентрацијом и жељом у сваку следећу обавезу. На нама је да нађемо мотивацију да превазиђемо те проблеме који су уследили током дугих сезона и клупских напора. Када се обуче овај дрес игачи знају да кликну у глави и дају сто одсто. Надам се да ће успети…

Наш најбољи тим до почетка Олимпијског квалификационог турнира очекују три припремне утакмице. Прва провера заказана је за 21. јун, када ће се изабраници Александра Ђорђевића у Паризу састати са Француском. Дуел са истим ривалом се 25. јуна игра у “Београдској арени“, док ће последњу проверу пред почетак турнира Србија имати против Грчке 28. јуна, такође у највећој београдској дворани.

Квалификациони турнир за Олимпијске игре у Рију почиње 4. јула, када се наш тим састаје са Порториком, док ће 6. јула противник Србије бити Ангола. Полуфинала су заказана за 8. јул, док се финална утакмица игра 9. јула. На Олимпијске игре ће се квалификовати само победник турнира.