У београдском хотелу „Краун Плаза“ данас је одржана конференција за медије, на којој су говорили селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић, капитен Милош Теодосић и заменик капитена Стефан Марковић.

Селектор Ђорђевић је истакао да екипа потпуно спремна дочекује почетак квалификационог тунира за Олимпијске игре (4. до 9. јул) и прву утакмицу против Порторика (4. јул у 21.00 сат).

– Спремни улазимо у квалификацини турнир, свесни да неће бити нимало лако. До јуче смо се бавили нама, али од данас крећемо да се концентришемо на противника и на прву утакмицу против Поротирка. Порторико долази додатно појачан Аројом. Изузетна су екипа на спољним позицијама, једна изузетно поносна селекција која са великом жељом игра и носи дрес своје државе. Селекција Порторика је веома атипична. Имају брзе четворке, добре шутере… Биће то тактички занимљива утакмица, јер имају доста простора да одговарају на различите стилове игре. Бареа и Аројо имају велико искуство и они су лидери, два изузетна „пик ен рол“ играча. Имају хемију и на нама је да одговоримо јако на њихову игру. Атипичан је и центар Рамос, висок 220 сантиметара, а сјајно се сналази за своју висину. Позивам навијаче да испуне „Београдску арену“, јер момцима значи подршка са трибина и сви заједно можемо да освојимо овај турнир.

Ђорђевић је морао да скрати списак на 12 имена, па на турниру неће раццунати на Радета Загорца и Марка Гудурића који остају део репрезентације.

– Раде Загорац и Марко Гудурић неће играти на турниру, међутим, они су и даље са нама, тренирају и проћи ће са нама све што нас чека.

Селектор се осврнуо и на здравствено стање повређених.

– Немања Бјелица је појачао индивидуални рад и сваким даном има све више захтева од људи који раде са њим. Одрадио је изузетно јаке тренинге, ради сат времена пре нас у сали, али још се није опоравио. Мачван је скинуо гипс, почео је полако да ради са лоптом, али још није у тренажном процесу.

И то није све…

– Имам утисак да се ствара атмосфера као да смо већ освојили турнир и квалификовали се за Рио. Од кошаркашке репрезентације Србије се увек очекују најбољи резултати. Замо да имамо велику одговорност, имамо зацртан циљ да се пласирамо у Рио и не бежимо од одговорности. То је сан свих нас. Без обзира на очекивања, апсолутно знамо да морамо да идемо корак по корак, минут по минут, јер то је једини начин да дођемо до резултата. Биће ово атипичан турнир јер се игра пред нашим навијачима, али морамо да покажемо велику жељу сваки пут кад се нађемо на терену – објаснио је Ђорђевић.

Капитен репрезентације Милош Теодосић подвукао је сви жељни утакмица.

– Остало је два дана до почетка турнира. Знам да смо спремни и жељни игре. Једва чекамо да турнир почне. Можда 20 дана није било довољно да се спремимо како желимо, али ово је већ трећа година рада са селектором Ђорђевићем тако да знамо шта очекује од нас. Пре свега, морамо да покажемо да смо фаворити на терену. Ово је турнир који нас води у Рио и то је највећа мотивација.

Репрезентативац Стефан Марковић позвао је навијаче да подрже репрезентацију у „Београдској арени“.

– Мислим да смо спремни за овај турнир. Једина ствар која не ваља је што су сви помисли да смо већ у Рију. Идемо од утакмице до утакмице. Не бежимо, од одговорнсти. Мислим да би било велико разочарање да не одемо на ОИ. Позивам све навијаче, јер много нам значи подршка и волео бих што пунију Арену – рекао је Марковић.

Србија ће играти у групи А, заједно са селекцијама Порторика (понедељак, 21.00) и Анголе (среда, 18.00), док групу Б чине Чешка, Јапан и Летонија. Полуфиналне утакмице играју се у петак, а финале у суботу.

Само победник турнира обезбедиће наступ на Играма у Рију, од 5. до 21. августа.